:

:

TV Most

Foto: Google

clock

Februar 25, 2015   12:05

0

145

Francuzi zainteresovani za banje i lečilišta

Na sastanku, upriličenom u rezidenciji ambasadorke Francuske u Beogradu Kristin Moro, učestovovali su ministri finansija i privrede, Dušan Vujović i Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Francusko-srpske privredne komore Patrik Kolen i predstavnici više francuskih i srpskih kompanija.

Kolen je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sertićem i Moro, najavio da će Beograd 1. i 2. aprila posetiti predstavnici francuskih kompanija iz sektora saobraćaja koje su zainteresovane da se uključe u projekte modernizacije železničkog saobraćaja u Srbiji.

"Godina 2014. bila je od prvorazrednog značaja za unapređenje odnosa naših dveju zemalja, posle poseta premijera i predsednika Srbije Parizu i francuskog premijera Beogradu", rečeno je na sastanku.

Kolen je istakao da je Francusko-srpska privredna komora prošle godine, posle otvaranja pristupnih pregovora između Srbije i EU i bilateralnih poseta na najvišem nivou, dobila 100 odsto više molbi francuskih kompanija za izradu studija za početak ili razvoj poslovanja u Srbiji u odnosu na 2013. godinu.

Zahtevu se, prema njegovim rečima, prvenstveno odnose na oblasti poljoprivrede, telekomunikacija, digitalne tehnologije, građevine i saobraćajne infrastrukture.

Podsetivši da je bilateralna trgovinska razmena u istom periodu povećana za 11 odsto, Kolen je izrazio uverenje da će se taj razvoj još više povećati u budućnosti.

Sertić je rekao da je na današnjem sastanku bilo reči o učešcu francuskih kompanija u procesu privatizacije u Srbiji, njihovoj zainteresovanosti za javno-privatno partnerstvo, o mogućnostima poslovanja, potencijalnim problemima, aranžmanu sa MMF-om, poreskim zakonima...

"Francuske kompanije su pokazale interesovanje za privatizaciju banja, lečilišta, za privatizaciju ili učešće u nekoj vrsti koncesija, odnosno partnerstva s državom, u vezi sa aerodromom Nikola Tesla, za privatizaciju Telekoma... i za Beogradski metro", rekao je Sertić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva