:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2015   16:16

0

233

Francuski reditelj David Olefen na Festu

Olefen je danas na festivalskoj konferenciji za novinare izjavio da je veoma zadovoljan što učestvuje na Festu i izrazio uverenje da će gledaoci u Srbiji dobro razumeti njegov film.

Radnja se dešava na početku građanskog rata u Alžiru i prati susret dva čoveka iz različitih zajednica, koji moraju da nauče da žive zajedno, ili da makar provedu neko vreme jedan sa drugim.

Slavni Vigo Mortensen igra francuskog profesora španskog porekla Darua koji podučava decu u alžirskom selu. U osvit rata naređeno mu je da odvede disidenta Mohameda (igra ga Reda Kateb) u grad na suđenje. U fokusu filma su njihov odnos koji se razvija na tom teškom putovanju i stvari koje usput saznaju.

Na osnovu poslednjeg predavanja koje Daru drži đacima stiče se utisak da on neće ostati u Alžiru.

"To sam tako postavio kao reditelj, to je logika ove priče. Međutim, kao gledalac uvek volim da mi se ostavi mogućnost da sam protumačim šta će biti posle, pa tako i kraj mog filma ipak ostavlja otvoreno pitanje da li će se Daru vratiti", rekao je Olefen.

On je dodao da mu namera nije bila da oslika samo Alžir 50-ih godina prošlog veka već da predstavi situaciju rata u bilo kojoj zemlji i kako ona utiče na ljude ođednom obuhvaćene nasiljem.

"Film prikazuje bratstvo na način koji je komplikovan, neuhvatljiv, a koji je vama u Srbiji sigurno poznat. Vi možete da razumete koliko je teško održati tako nešto što može nestati u trenutku, kao kula od karata. Ceo film se odnosi na putovanje, gde se prepoznaju različite vrednosti, različite zakonitosti postojanja", rekao je Olefen.

"Daleko od ljudi" je njegov drugi film. Na festivalu u Veneciji osvojio je tri priznanja - Nagradu mladih za najbolji film, nagradu Interfilm i nagrada SIGNIS.

Scenario je inspirisan kratkom pričom "Gost" Albera Kamija. Uz moćne pejzaže veliki utisak ostavlja atmosferična muzika koju su za ovaj film uradili Nik Kejv i Voren Elis.

Na pitanje kako je uspeo da angažuje svetsku zvezdu Mortensena, reditelj je odgovorio da je slavnog glumca zaintrigirala priča koja nije ideološki ostrašćena, ne sudi o tome ko je u pravu, već govori šta se dešava sa običnim ljudima koji trpe tu situaciju, koji u svojoj zajednici ne mogu da nađu utočište. Oni se rukovode samo ličnim, humanističkim vrednostima i pokušavaju da pomognu jedan drugome.

"Mortensen je odrastao u Argentini i španski jezik mu je kao maternji, a govori i francuski. Kada sam mu poslao scenario, posle samo nedelju dana me je pozvao da se upoznamo", rekao je Olefen.

"Divim mu se ne samo kao izuzetnom glumcu već i kao osobi koja je angažovana i svojim uticajem pomaže da se neke stvari iz domena umetnosti i književnosti pojave na sceni. Ima i svoju izdavačku kuću u Los Anđelesu. Poznaje i voli Kamija i tako je prihvatio da bude deo ove avanture, zapravo on je i omogućio da se film realizuje", istakao je Olefen.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva