:

:

TV Most

Foto: telekom.rs

clock

Mart 25, 2015   12:05

0

175

Francuski "Lazar" privatizacioni savetnik Telekoma

Od savetnika se očekuje da u naredna dva meseca utvrdi predlog modela privatizacije Telekoma Srbija, prenosi Beta.

Kako je ranije utvrđeno, savetnik će u narednom periodu najpre uraditi procenu vrednosti kompanije, ekonomsku i pravnu analizu, kao i analizu tržišta.

Potom se očekuje da konsultant predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan spovođenja tog procesa, navedeno je u saopštenju.

Na osnovnu predloga privatizacionog savetnika, većinski akcionar, Vlada Srbije, treba da donese odluku o nastavku procesa privatizacije i izabere jedan od predloženih modela prodaje paketa akcija Telekoma.

Time bi trebalo da otpočne druga faza privatizacije Telekoma, u kojoj će sve aktivnosti koordinirati i voditi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.

Na poziv za privatizacionog savetnika za Telekom Srbije ponudu je dostavio samo Lazar, a ponuda je otvorena 6. marta.

Telekom Srbije je u većinskom državnom vlasništvu, a javni poziv za izbor savetnika objavljen je 5. februara.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila najmanje 1,4 milijarde evra.

Jedini tadašnji ponuđač, Telekom Austrija, čiji mobilni operater Vip posluje u Srbiji, bio je spreman da plati najviše 1,1 milijardu evra.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbije sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je vlasništvo kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva