:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2015   11:41

0

240

Francuski filozof Alen Bađu u Srbiji

Prvo gostovanje Bađua u regionu organizuje izdavač Edicija Jugoslavija u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i Domom kulture Studentski grad, Novi Beograd.

Bađuova prva poseta Beogradu i Novom Sadu biće obeležena serijom predavanja i razgovora sa publikom. Gostovanje počinje u ponedeljak, 12. januara predavanjem Bađua u velikoj sali DKSG na temu "Živi prezent i politički subjekt“ nakon koga će uslediti diskusija sa Bađuom u organizaciji Edicije Jugoslavija i završni razgovor sa publikom.

Narednog dana, 13. januara na istom mestu je razgovor sa dugogodišnjom saradnicom Bađua, Izabel Vodoz, lingvistkinjom i autorkom eseja o nemačkom lingvisti Viktoru Klempereru koji je objavila Edicija Jugoslavija "Razmišljanja jevrejskog lingviste: jedna forma otpora".

Razgovor počinje u 15 časova a u večernjim satima je projekcija filma „Kineskinja“ Žana Lika Godara iz 1967.godine u velikoj sami DKSG. Nakon filma sledi razgovor sa Bađuoom o političkoj sekvenci Francuske 1968.godine.

U sredu,14. januara u novosadskom pozorištu Ujvideki szinhaz je razgovor sa Bađuom o "Obaveznom pozorištu", teze iz njegove knjige "Rapsodija za teatar".

Prvi i treći susret sa Bađuom je organizovan uz simultani prevod a 13.januara je na engleskom jeziku. Ulaz na sva predavanja i razgovore je slobodan.

Bađu u centar svog filozofskog sistema smešta četiri procedure istine, koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i večne: matematika, umetnost, ljubav i politika.

Istrajan borac novog tipa politike, vanpartijske orijentacije, Bađu smatra da se istinska politika misli, a ne glasa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva