:

:

TV Most

Foto: Tanjug/Sava Radusinović

clock

Januar 18, 2018   12:05

0

257

Francuske firme zainteresovane za srpsku energetiku

Antić je posle sastanka sa Mondolonijem u Ministarstvu energetike rekao da su politički odnosi dve zemlje na visokom nivou i da taj trend treba iskoristiti za jačanje ekonomske saradnje, dok je Mondoloni rekao za Tanjug da je Srbija najvažniji partner Francuske na Zapadnom Balkanu i da saradnju žele da dodatno razvijaju sa našom zemljom i u oblasti energetike.

Ministar energetike Antić je podsetio da Srbija i Francuska u oblasti energetike već imaju visoko razvijene odnose praćene saradnjom kompanija odnosno velikim učešćem francuskih kompanija u značajnim projektima u Srbiji.

"Upravo zato smo danas potpisali izjave o namerama za saradnju između dve vlade, pre svega, u oblasti energetike", kazao je Antić Tanjugu.

Predviđena je saradnja u realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije koji su usmereni, pre svega, ka energetskoj efikasnosti i unapređenju naših distributivnih mreža, uštede, energetske efikasnosti i slično.

"Ideja je da ova izjava o namerama bude podsticaj našim energetskim kompanijama da sarađuju uoči očekivanog susreta predsednika Srbije i Francuske tokom 2018. godine. Da se pripremi nekoliko projekata koji bi bili promovisani tokom tog susreta Vučića i Makrona".

Antić dodaje da bi u toku februara trebalo da dođe i visoka delegacija velike francuske energetske kompanije EDF u Beograd.

"U toj saradnji imamo velike šanse koje će Srbija pokušati da iskoristi na najbolji način. Jer, upravo te francuske kompanije predstavljaju lidere u svojim oblastima i mogućnost da sa njima sarađujemo na velikim projektima i unapredimo distributivnu mrežu električne energije je prilika koju ne bi trebalo da propustimo i uveren sam da nećemo", naglasio je Antić.

Podsetio je da su francuske kompanije već dugo prisutne u srpskoj energetici, na primer Šnajder elektrik koji je u proteklih 15 godina postao na neki način i srpska kompanija sa razvojnim centrom u Novom Sadu, gde se u kooperaciji proizvode softveri za pametne mreže, koji se već nekoliko godina proglašavaju za najbolje u svetu.

Zatim, tu je i ogromna francuska energetska kompanija EDF, koja je konsultant u različitim projektima EPS-a, Almstom i mnoge druge.

"Postoji potreba da jačamo tu saradnju i to će biti politika dve vlade u narednom periodu", poručio je Antić.

Mondolini je napomenuo je da se 80 odsto ekonomske razmene Francuske sa regionom Zapadnog Balkana realizuje upravo sa Srbijom.

"Francuska smatra Srbiju glavnim partnerom na Zapadnom Balkanu i u tom smislu želimo da razvijamo odnose u svim oblastima - političke, ekonomske, kulturne i takođe odnose između naših državljana. Mi imamo mnoge projekte u Srbiji i zaista želimo da pomognemo Srbji na njenom putu ka EU".

Ambasador Francuske je naglasio da su i oblasti energetike prisutna francuska preduzeća u Srbiji, kao i da izjava o namerama daje okvir i impuls za unapređenje saradnje u oblasti energetske efikasnosti.

Prema njegovim rečima, energetska efikasnost je važna oblast u okviru zaštite životne sredine, čemu Francuska pridaje veliki značaj.

"Sektor energetike je sektor budućnosti", naglasio je Mondoloni.

Dodao je da Francuska ima dobru saradnju sa Ministarstvom energetike Srbije.

A predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Privredne komore Val Doaz u Francuskoj, Frederik Verne potpisali su u Parizu Sporazum čime je uspostavljena čvrsta veza za budući saradnju što će u mnogome podstaći, ohrabriti i umrežiti naše privrednike.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva