:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

127

Francuska, radnici blokirali skladišta goriva


Na jugu Francuske, demonstranti su postavili barikade ispred rafinerije kompanije "Total", dok su na zapadu Francuske blokirani prilazi skladištima goriva u Bordou i Rošelu.



"Odlučni smo. Ostaćemo koliko god je moguće, nadajući se da će se barikade pojaviti na drugim mestima, možda će to naterati gospodina Makrona da se pomakne", rekao je jedan od zvaničnika sindikata za Rojters.



Kako bi se izbegla nestašicu goriva, vlada je postavila policiju na nekim mestima da onemoguće demonstrante u blokadi prilaza postrojenjima.



Makron je u petak formalno potpisao pet dekreta o izmeni zakona o radu, što je prva značajna ekonomska reforma otkako je stupio na čelo države u maju.



Novi propisi, o kojima je sa sindikatima naširoko razgovarano, ograničiće isplatu otpremnina prilikom otpuštanja zaposlenih - što mnogi smatraju nepravednim.



Istovremeno, kompanijama će biti data veća sloboda u zapošljavanju i otpuštanju radnika i dogovaranju uslova za rad.



Makron je rekao da će dekreti postati zakon u narednim danima, mada će u praksi početi da se primenjuju tek nakon što budu potpisani novi dekreti koji će detaljnije definisati nove propise, a što se očekuje do kraja godine.



Lideri i članovi radničkih sindikata koji su se usprotivili ovoj reformi - mada nisu svi sindikati u potpunosti protiv - organizovali su u četvrtak protestne marševe u gradovima širom Francuske, ali je broj učesnika protesta bio mnogo manji nego tokom protesta pre nedelju dana.



Izmene zakona o radu su prve u nizu reformi koje je Makron obećao, koje bi trebalo da ojačaju ekonomiju i smanje nezaposlenost, a ima i planove za izmenu propisa o socijalnim primanjima u slučaju nezaposlenosti i o penzionim sistemima, koje će verovatno izazvati mnogo bučnije proteste, zaključuje britanska agencija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva