:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2017   12:05

0

145

Francuska će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU

Otpravnik poslova Filip Ser pozdravio je otvaranje četiri pregovaračka poglavlja, navodeći da će Francuska podržati napredak u oblasti ekonomije, pravne države, koji su neophodni za pristupanje Srbije EU, a građanima posebno omogućiti da se pridruže zajednici vrednosti koju EU predstavlja.

Istakao je da su se u proteklih godinu dana francusko-srpski odnosi intenzivirali u više oblasti.

Francuska obeležava današnji dan u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju.

Pad Bastilje, kako je podsetio Ser, tada je predstavljao oslobađanje od samovolje i to je bila preteča usvajanja Deklaracije o pravima čoveka i građana 26. avgusta 1789. godine.

Ser je istakao i da se proslavlja 14. jul 1790. godine, praznik Federacije koji je simbol ujedinjenja svih Francuza oko pojmova slobode, jednakosti i bratstva.

"Mi slavimo svoje nacionalne vrednosti, ali takođe slavimo istorijsko prijateljstvo između Francuske i Srbije, koje traje i danas", istakao je Ser.

Podsetio je na posetu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića Parizu u septembru 2016. što je, kako kaže, bila prilika da se produbi saradnja u oblasti pravosuđa, policije i privrede.

Govor je završio rečima: "Živela Francsuka, živela Srbija, živelo srpsko-francusko prijateljstvo!"

Na prijemu su intonirane himne Srbije, Francuske i EU.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali predsednica skupštine Maja Gopjković, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministri u vladi Srbije, narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora, crkve i kulturnog i javnog života.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva