:

:

TV Most

clock

Decembar 25, 2015   12:05

0

176

Francuska: Božić pod jakim merama bezbednosti

Teško naoružani vojnici patrolirali su na Badnje veče ispred čuvenih prodavnica "Galeri Lafajet" i "Prentemp" u centru francuske prestonice, gde je bilo uočljivo manje gužve nego inače na ovaj praznik, prenose francuski mediji.

"Mnogo je tiša atmosfera. žao mi je zbog hotela i restorana, jer u gradu ima mnogo manje turista ove godine, a Božić je za njihovo poslovanje ključno doba godine", kaže taksista Belkasem.

ÄŒuveni brodići, takozvani "bato-muš" koji svake godine prevoze milione turista duž Sene, beleže pad od 15 do 30 odsto prihoda otkako su 13. novembra u Parizu izvedeni napadi u kojima je 130 ljudi ubijeno, a stotine ranjeno.

U ovim prazničnim danima tenzija se ne oseća samo u Francuskoj - hrišćani širom sveta strepe od potencijalnih napada u ovim simboličnim trenucima, čak i u Kini gde su ambasade SAD i Britanije upozorile na moguće nasilje protiv Zapadnjaka u Pekingu.

Ipak, Pariz - najposećeniji grad u svetu - osetio je najsnažniji udarac posle krvoprolića na tamošnjim ulicama, o čemu svedoči i činjenica da su rezervacije letova smanjene skoro za trećinu u poređenju sa prošlogodišnjim podacima.

Turstički vodič Sesil Reverdi, koja uglavnom prevodi za kineske posetioce, opisala je ovo značajno opadanje poslovanja usled smanjenog priliva posetilaca iz nekih zemalja.

"Kineza ovde sada ima za oko 30 odsto manje, i to samo 30 odsto zato što su Kinezi prilično smeli", rekla je ona francuskoj televiziji, dodavši da je broj posetilaca iz Japana ili SAD opao za oko 80 odsto.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo pokušala je da umiri posetioce i hrabro se odupre ekonomskim gubicima, rekavši da zabrinutost postoji i da žrtve nikada neće pasti u zaborav, ali da se aktivnosti nastavljaju.

Francuska vlada je upozorila da bi božićne mise u crkvama mogle da se nađu na meti napada, te su bezbednosne kontrole bez presedana uvedene u mnogim od 50.000 crkava u Francuskoj, gde se proveravaju torbe, a posetioci moraju da otkopčaju kapute kako bi se prekontrolisalo da nemaju oružje ili eksplozivne pojaseve kod sebe.

U katedrali u Strazburu na istoku Francuske vojni kontingent je bio raspoređen radi zaštite tokom ponoćne mise, gde je broj prisutnih bio strogo ograničen, a vrata zaključana kada je služba počela.

Tokom božićnih praznika ukupno 120.000 policajaca i vojnika patrolira ulicama gradova širom Francuske.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva