:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

144

Fotografijama zgarišta poručili-Ne Kosovo u Unesko

Više od stotinu građana okupilo se danas ispred svetinje koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, kako bi poručili da se ne slažu sa zahtevom Kosova za prijem u Unesko.

Na skupu koji je simbolično počeo u 12 sati i 44 minuta, građani su zapalili 175 sveća za 175 porušenih i spaljenih svetinja na Kosovu.

Među okupljenima je bilo radnika iz kulture, predstavnika institucija i novinara.

ÄŒlanstvo Kosova u Unesku bi za srpski narod značilo poniženje i poraz, jedan od tri najteža poraza u 20. veku, smatra književnik i novinar Živojin Rakočević.

„Oni vam na taj način uzimaju iz vašeg najintimnijeg i vašeg najvažnijeg dela ličnosti, duše i sklopa, ono što je najvažnije. Dakle, direktno iz vaše najintimnije unutrašnjosti vam uzimaju ono što je vaše i kažu ne možete se starati o njemu. O njemu će se starati oni koji su ga rušili i oni koji mu ne žele dobro“.

Ako Kosovo postane članica Uneska Srbija bi, prema mišljenju Rakočevića, trebalo da istupi iz te organizacije.

„Srbija nema razloga da bude u Unesku, jer će u Unesku Kosovo zvati Srbija, dakle nema potrebe da dve Srbije budu u Unesku“, kaže Rakočević.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić ne veruje da bi, nakon perioda uništavanja srpskih kulturnih spomenika, sada kosovske vlasti bolje brinule o njima.

„Upravo zbog perioda iz te nesrećne 2004. godine, kada su mnogi od kulturno istorijskih spomenika naše baštine bili uništeni, imamo pravo da ne verujemo da će neko ko je uništavao to blago sada brinuti o njemu“.

Prijem Kosova u Unesko neće zaštiti srpske manastire i crkve, već će samo produbiti jaz koji postoji između srpskokg i albanskog stanovništva, kaže predstanik SDP-a Igor Simić.

„Mi Srbi imamo problem sa tim da neko to svojata, oduzima i proglašava za svoje. I to ne bilo ko, nego oni koji su se pre nekoliko godina, ali i dan danas , trudili da unište, zatru i devastiraju kompletnu kulturnu baštinu koja pripada srpskom narodu“, kazao je Simić.

Na skupu ispred manastira Gračanica nije bilo predstanika Srpske pravoslavne crkve. Poziv na protest upućen je preko društvenih mreža.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva