:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2015   12:05

0

156

Formiranje suda od vitalnog značaja za buducnost

"Formiranje Specijalnog suda je od vitalnog značaja za budućnost uopšte, ne samo za nas, već je pođednako važno, možda i važnije za Albance nego Srbe, jer ti ljudi koji su učestvovali u tim zločinima su sada opterećenje normalnih osnosa koji treba da se dese", rekao je on za TV Pink.

Stojanović je kazao da će to, između ostalog, biti tema razgovora na premijerskom sastanku i da je to je najosetljivija tema u Prištini budući da još uvek nisu stvoreni ustavni preduslovi za njegovo formiranje.

"Očekujemo da se do kraja sledeće nedelje otvori taj put i usvoje ustavni amandmani koji će stvoriti preduslove za njegovo formiranje", kazao je on.

Srpski poslanici u parlamentu Kosova spremni su da za to glasaju u svakom trenutku, dodao je.

"Da li će biti dovoljno glasova -mislim da hoće i mi kao srpski poslanici spremni smo za to da glasamo", kazao je Stojanović.

Na pitanje da li će to suštinski uzdrmati vladu Kosova on je kazao da ne veruje jer je to potres za društvo na Kosovu i Metohiji jer je postojala jedna druga percepcija u odnosu na ono što je sada realnost.

"Pre svega na to gledam kao potres celog društva, ne samo jedne organizacije", kazao je on i dodao da je implementacija i sprovođenje dogovorenog -fomiranje suda i puno ostvarenje i rad od vitalnog interesa za pomirenje i dobar suživot u buducnosti.

Ukazujući na izjavu američke ambasadorke na Kosovu Trejsi Džejkobson koja je kazala da za to nema više odlaganja, on je kazao da će se videti da li će to biti pomoći.

"Mislim da smo na dobrom putu, ovo su teška vremena i svakako da nisu prijatna ni za većinu albanskih političara. Specialni sud je kompleksna tema i komplikuje situaciju, ali verujem da će i to proći i dugoročno dati dobre efekte", rekao je on.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson smatra da će Specijalni sud za ratne zločine OVK biti osnovan ili u Skupstini Kosova ili u Savetu bezbednosti UN.

"Razgovarali smo sa mnogim poslanicima i stalno se s njima sastajemo, a ono što očekujemo i od onih koji podrzavaju i od onih koji su su skeptični je da shvate da postoje dve mogućnosti da taj sud bude osnovan u Prištini po zakonima Kosova ili će biti osnovan u Savetu bezbednosti UN u kome su i neke članice koje nisu priznale Kosovo i nisu mu naklonjenje, a igraju jednu ne bas dobru ulogu", rekla je ona za RTK.

U osnivanju tog suda, ona ne vidi nikakvu lošu stvar, već isključivo činjenicu da će Kosovo moći da korača napred u pravcu evropskih integracija.

Kosovski premijer Ista Mustafa izjavio je ranije da će Nacrt zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine koji je počinila OVK biti poslat parlamentu, te da očekuje da će skupština taj dokument razmatrati 26. juna.

Priština je bila u obavezi da zakon o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK donese do 26. maja, ali se to nije dogodilo iako je postojala pretnja da će, ukoliko te ne uradi kosovski parlament, odluku o formiranju tog suda doneti Savet bezbednosti UN.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva