:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2015   12:05

0

133

Fond PIO spreman je na najefikasnije reforme

U saopštenju Fonda PIO dostavljenom Tanjugu se, povodom tvrdnje stručnjaka da penzioni sistem u Srbiji odavno nije održiv na duži rok, te da će ubuduće penzije biti sve niže i niže, navodi da su izvorni prihodi u februaru povećani za 4, 7 odsto u odnosu na isti mesec 2014, a pozitivan trend nastavljen je i u martu. U januaru je to povećanje, kako se navodi, iznosilo 11,4 odsto.

Naplata doprinosa je kažu povećana u odnosu na isti period lane i rezultat je povećane stope zaposlenosti i procenta naplate doprinosa.

"Svesni činjenice da održivost Fonda prevazilazi nivo same isplate penzija i da dobrim delom opredeljuje održivost socijalno-ekonomskog sistema države, Fond će i nadalje vrlo odgovorno raditi na povećanju prihoda i smanjenju rashoda", navodi se u saopštenju.

Poručuju da će, shvatajući svoj značaj i poziciju, prihvatiti najefikasniju metodologiju reforme i tome dati aktivan doprinos.

"Kao socijalno odgovorno društvo znamo da je razvoj ekonomskog i tržišnog ambijenta uslov za povećanje izvornih prihoda i država vrlo odgovorno priprema takav ambijent i na najbolji način štiti osetljivu populaciju penzionera", stoji u saopštenju.

U uslovima kada se uspostavi takav ambijent, smanjiće se pritisak na budžet po pitanju obezbeđivanja nedostajućih sredstava za isplatu penzija, a sigurno će se omogućiti plasiranje sredstava radi ostvarenja dodatnih prihoda.

To, kako se navodi, samo potvrđuje činjenicu da je socijalna odgovornost države i Fonda adekvatna ekonomskim kapacitetima i da će se intenzivno razvijati.

Podseća se da je osnovna uloga Fonda je da sredstva, obezbeđena iz izvornih prihoda i dotacija države, koja je garant isplate penzija, na zakonit način isplaćuje penzionerima i ostalim korisnicima prava.

"Organi upravljanja Fondom i rukovodstvo Fonda su u svakom momentu vrlo svesni nužnosti poboljšanja prihodne strane Fonda i preduzimamo sve mere da bi se to i postiglo, kroz bolju saradnju sa Poreskom upravom i Inspekcijom rada, kroz efikasniju organizacionu strukturu i racionalan odnos prema rashodima", navode u fondu PIO.

Srbiji je neophodna hitna reforma penzionog sistema jer svako odlaganje rešavanja tog problema već ugrožava 1,7 miliona penzionera čija se primanja smanjuju i čija će realna vrednost u narednim godinama samo padati, upozorili su ranije stručnjaci.

Reforma tog sistema koji je, kako kažu, postao neodrživ podrazumeva i restrukturiranje već praktično bankrotiranog Fonda PIO po uzoru na najbolje inostrane modele, poput australijskog "superannuation".

Konsultant Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić, koji je bio član UO Fonda PIO, veruje da su tom fondu potrebni profesionalno upravljanje, potpuna unutrašnja rekonstrukcija i dubinska reforma, kao i temeljna istraga o načinu upravljanja imovinom Fonda i razlaz sa dosadašnjim načinom upravljanja.

U izjavi za Tanjug Rajić je upozorio da će svako odlaganje te reforme za posledicu imati smanjivanje penzija u budućnosti, te je neophodno postupiti prema onome što je dogovoreno sa MMF-om, ali i stvoriti održiv penzioni sistem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva