:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 23, 2015   16:39

0

127

Folklorci Srbije i dijaspore na Evropskoj smotri

Na manifestaciji, čiji je cilj očuvanje srpske kulturne baštine i tradicije, ove godine učetvuje 50 ansambala iz 12 evropskih zemalja, a domaćin im je Savez srpskog folklora Švajcarske.

"Veika mi je čast da po drugi stojim na ovoj sceni jer sam još 2011. godine svima vama dao obećanje da ćemo se ponovo videti u Beogradu", rekao je predsednik tog saveza Nenad Milenković i učesnicima manifestacije poželeo dobrodošlicu u glavni grad.

Kako je rečeno, u revijalnom delu učetvovaće četiri ansambla sa više od 3.000 izvođača i ukupno 5.000 njih iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske koji će boraviti u Beogradu i na taj način učvrstiti svoju vezu i ljubav prema otadžbini.

Jubilarnu 20. smotru srpskog folklora otvorila je zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović koja se zahvalila organizatorima i domaćinima što su ponovo izabrali Beograd da bude organizator jedne tako "predivne manifestacije".

"Izuzetno mi je drago što je grupa mladih ljudi koji, iako žive van Srbije, nisu zaboravili odakle su potekli, nisu zaboravili svoje korene i ovo je jedan predivan dan da obeležimo ono što srpski narod najviše krasi, a to je naša kulturna baština koju nikada ne smemo zaboraviti i uvek je trebamo negovati", rekla je Radulović Tanjugu.

Predsednik Saveta Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu Mićo Ćetković izrazio je zadovoljsto što se smotra po drugi put održava u Beogradu.

"Veliko hvala učesnicima manifestacije koji su učinili veliki trud da se pripreme za manifestaciju i koji su prešli više od hiljadu kilometara kako bi pokazali ovde ono što mi daleko od rodnoga kraja učimo, ne zaboravljamo ko smo, šta smo i odakle smo", istakao je Ćetković i poželeo da najbolji pobede.

Evropska smotra srpskih folklora najveća je i najznačajnija je kulturna manifestacija srpske omladine koja živi van svoje matične zemlje, pokrenuta je 1996. godine i održava sa jednom godišnje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva