:

:

TV Most

Foto: AP,Tanjug

clock

Septembar 18, 2018   09:06

0

180

"Florens" i dalje pravi probleme, raste broj žrtava


Broj žrtava porastao je na najmanje 32, od kojih je 25 poginulo u Severnoj Karolini. Meteorolozi ističu da zbog istorijskog rasta nivoa reka, najgore tek predstoji i upozoravaju na bujične poplave, klizišta i izlivanje reka narednih nekoliko dana.



U međuvremenu, Florens je oslabila u ciklon koji ipak sa sobom nosi obilne padavine i snažne vetrove, prenosi AP. Guverner Severne Karoline, Roj Kuper, rekao je da je "istorijska oluja" i dalje opasna, zbog velikog rasta nivoa reka. "Pojedinim područjima tek predstoje najgore poplave. Ovo je ogromna katastrofa za našu saveznu državu", rekao je danas Kuper na konferenciji za novinare. Florens izbacuje velike količine kiše na delove jugoistoka Sjedinjenih Država, dok se sporo kreće ka srednjem Atlantiku. U pojedinim delovima Severne Karoline palo je i do metar i po kiše, dok je pola metra padavina registrovano u široj oblasti.



Meteorolozi očekuju da će pasti dodatnih pet do 12 centimetara kiše dok se oluja bude pomerala iz dve Karoline ka južnom delu Nove Engleske u narednim danima, navodi Glas Amerike. Sva ta kiša čini da reke i potoci nadolaze i stvaraju ono što je Nacionalni centar za uragane nazvao "produženim značajnim poplavljivanjem reka". Oko 1.200 puteva je neprohodno, a više od 500.000 domova i dalje je bez električne energije.



Administrator Federalne agencije za vanredne situacije, Bruk Long, rekao je za Foks njuz u nedelju "ovo će biti dug, frustrirajući dogadjaj" za one koji su izgubili svoje domove ili koji će biti suočeni sa ozbiljnom štetom kada budu mogli da se vrate. Naveo je i da će oluja nastaviti da "proizvodi obilne kiše", ugrožavajući gradove i naselja na svom putu.



Jedan od najteže pogodjenih gradova u Severnoj Karolini bio je Nju Bern, grad na obalama reke nedaleko od okeana. Gradonačelnik Dana Autlov rekao je da u gradu, pogodjenom sa tri metra velikim talasom u vrhuncu oluje u petak, ima 4.200 oštećenih kuća. Širom Severne Karoline, 14.000 ljudi je u skloništima, dok je spaseno oko 900 osoba.



Bela kuća saopštila je da će predsednik Donald Tramp posetiti region pogođen polavom u narednim danima, ali tek kada se uveri da njegov dolazak neće omesti posao spasilaca i napore na obnovi.


Izvor: Tanjug,B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva