:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2018   13:47

0

121

Filmu "Devojka" Zlatni toranj festivala Palić


"Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Glavnom takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa", obrazložio je žiri koji je radio u sastavu: mađarska rediteljka Ildiko Enjedi (predsednik), producent i glumica Leva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija) i glumica Nataša Ninković (Srbija).




"Palićki toranj" za najbolju režiju pripao je Rasmusu Klosteru Brou za film "Krtica" (Danska).



Žiri, koji je u Glavnom programu pogledao 12 filmova, konstatovao je nesvakidašnje postignuće Rasmusa Klostera Broa na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montaža i vizuelni koncept.



"Reditelj je izabrao dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan", ocenio je žiri.



Specijalno priznanje dodeljeno je španskom filmu "Karmen i Lola" rediteljke Aranče Ečevarije za "hrabar prvi film, za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture, za rad sa naturščicima, za sigurno vođenje riskantne i komplikovane avanture, za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu".



Mađarski film "Cvetna dolina" u režiji Lasla Čuja najbolji je film u drugom takmičarskom programu "Paralele i sudari", jednoglasna je odluka žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORE), u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.



Reč je o, kako je navedeno u obrazloženju, "snažnoj filmskoj priči debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu".



FIPRESCI žiri, koji su činili Masimo Leki (Italija), Nina Sputnitskaja (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska), najboljim filmom u Glavnom programu proglasio je francusko ostvarenje "U ratu" Stefana Brizea.



Kritičari su jednoglasno nagradu dodelili "za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona".



Festival evropskog filma Palić, 25. po redu, završava se večeras uručenjem nagrada i projekcijom filma "Bez dodira" Adine Pintilie.




 


Izvor: Tanjug,RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva