:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2018   12:05

0

327

Filmski almanah:50 najboljih filmova domaće kinematografije


U nastavku je lični osvrt i jedan od mogućih kompilacijskih pogleda na istoriju filma na jugoslovenskom i srpskom tlu u prvom i drugom veku sedme umetnosti.



 



31. TITO I JA (1992.)



Režija: Goran Marković



Intimna i duhovita posveta pionirima. Druga strana štafete mladosti i zakletve koje se ionako niko nije pridržavao kad je odrastao.






32. DAVITELJ PROTIV DAVITELJA (1984.)



Režija: Slobodan Šijan



"Ko ne voli karanfile, ne zaslužuje da živi". Inovativan, mračan, alanfordovski ciničan u dijalozima, atmosferi i glumačkoj izvedbi. Lik Pere cvećara, namenski pisan za Taška Načića.



33. DEČKO KOJI OBEĆAVA (1981.)



Režija: Miša Radivojević



Aleksandar Berček je bio buntovni Slobodan Milošević u produženoj (filmskoj) ruci muzičkog novog talasa sa početka osamdesetih. Obratiti pažnju na Nebojšu Pajkića u kameo ulozi milicajca.



34. BALKAN EKSPRES (1983.)



Režija: Branko Baletić



Nenametljiv, sa pogođenom podelom, pitkim replikama i sugestivnom instrumentalnom numerom. Kraj u kome svi poetično izginu, nije sprečio nastavak u kome volšebno vaskrsnu.



35. PRAZNIK (1967)



Režija: Đorđe Kadijević



Za razliku od "Užičke Republike" uravnoteženiji prikaz četnickog pokreta. Kao takav stoji rame uz rame sa televizijskom mini serijom Poslednji Cin, Save Mrmka i Siniše Pavića.



36. UŽIČKA REPUBLIKA (1974.)



Režija: Žika Mitrović



Previše ideologije i crno beli pristup razlaza i sukoba Partizana i Cetnika, nagriza ratni spektakl o usponu i slomu prve oslobođene teritorije tokom II svetskog rata u porobljenoj Evropi.



37. ORLOVI RANO LETE (1966.)



Režija: Soja Jovanović



Soja Jovanović i Borislav Mihajlović Mihiz su sa Brankom Copićem napisali scenario igrane adaptacije njegovog najpopularnijeg dečjeg romana. Uspomena mnogih bezbrižnih detinjstava u SFRJ.



38. BAL NA VODI (1986.)



Režija: Jovan Aćin



Storija o sazrevanju, naivnosti, nevinosti. Da je izašao koju dekadu ranije, verovatno bi zbog "reakcionarnih" tendencija bio skrajnut.



39. PETRIJIN VENAC (1980.)



Režija: Srđan Karanović



Po motivima knjige Dragoslava Mihailovića. Brilijantan filmski esej o teškom životu žene, mučenice. Heroine. Debitantska filmska uloga Mirjane Karanović.



40. O POKOJNIKU SVE NAJLEPŠE (1984.)



Režija: Predrag Antonijević



Malo seosko mesto, pre rezolucije inforbiroa, izdeljeno ideologijom, zaslepljeno demagogijom i megalomanijom pojedinca. Bora Todorović u ulozi popa, krade ceo film.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva