:

:

TV Most

Foto: en.wikipedia.org

clock

Maj 11, 2015   12:05

0

158

"Filmska građa Avala filma nije ugrožena"

Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac je istakao da nije došlo do ugrožavanja filmske građe, kao ni u slučaju Centar filma, Dunav filma i Union filma, koji su vlasničku strukturu promenili u ranijem periodu.

Tasovac je istakao da je dostupan čitav filmski fond i da publika te filmove može nesmetano da gleda, te da je Ministarstvo zabrinulo to što Jugoslovenska kinoteka nije obavila sve što je bilo u njenoj dužnosti.

Kinoteka je poslednji put osamdesetih godina proglasila za kulturno dobro od izuzetnog značaja, naveo je ministar i dodao da je nadzorom u toj ustanovi utvrdjeno da nema centralnog registra, ali da se filmovi čuvaju u jako dobrim uslovima.

Ministar Tasovac je najavio nadzor i u drugim ustanovama koje se bave zaštitom kulturnih dobara.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je ponovio da se Agencija apsolutno pridržavala zakona, ukazavši da nije reč o privatizaciji već o kupovini pravnog lica iz stečaja, koji je otpočeo 2011. godine.

Predmet prodaje su samo producentska prava, a ne nacionalno blago i sa ekonomske tačke gledišta, napravljen je fenomenalan posao za Srbiju, smatra Šubara i dodaje da posao još nije završen i da se očekuje uplata preostalog iznosa.

On je precizirao da je uplaćen depozit od 392 miliona dinara, a da je Avala film prodat za 980 miliona dinara. Predmet prodaje bila su producentska prava i pravo korišćenja, a ne svojina.

Divim se ljudima koji su spremni da plate ovoliki iznos za 208 kinematografskih komercijalnih filmova, naveo je Šubara, objasnivši da će oko 340 miliona dinara otići u budžet Srbije, dok će preostalim sredstvima biti namireni povernici.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izrazio nadu da još uvek nije kasno da se postigne dogovor sa kupcima Avala filma da se filmovi izuzmu iz prodaje kako ne bi došli u sitaciju da plaćamo čuvanje i održavanje, a oni ubiraju prihode.

Zelenović je upozorio da se može desiti da novi vlasnici zabrane prikazivanje pojedinih filmova, ali i da odrede cenu za prikazivanje filmova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

On je nezadovoljan i time kako je Kinoteka predstavljena u ovom postupku u javnosti, ukazavši da je zbog komunikacije saopštenjima preko medija ostala mrlja u saradnji sa Ministarstvom kulture.

Posle 23 godine i 15-ak ministarstava i vlada nismo zaslužili da se sa nama tako komunicira, dodao je Zelenović.

On je istakao da se igrani film ne štiti kao posebno kulturno dobro i da nikada u istoriji Kinoteke film nije štićen kao posebno kulturno dobro, već se kao izuzetno kulturno dobro štiti arhivska građa.

Do sada smo zaštitili 165 filmova kao izuzetno kulturno dobro i predložićemo da se zaštiti još oko 300, ali to su dokumentarni filmovi, naveo je Zelenović, koji je pre četiri godine predlagao da se filmski fond nacionalizuje što su uradile sve zemlje u okruženju.

Avala film prodat je krajem aprila firmi “Filmski put” iz Beograda za 980 miliona dinara. Problem je prepoznat i u stalnom smo kontakrtu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, naveo je Tasovac i dodao da je u toku izrada nacrta novog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Intenzivno se razgovara o čitavom sistemu kulture i mislim da će se kada dodje do javne rasprave videti šta je urađeno po tom pitanju, rekao je ministar, ali nije precizirao kakve izmene ovaj zakon donosi.

Kako je rečeno na sednici Odbora za kulturu, plan je da taj zakon bude usvojen prvoj polovini ove godine, ali će moći da bude u punoj primeni tek od sledeće budžetske godine.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Vojislav Brajović je istakao da se ograničavanjem zapošljavanja ograničava rad ustanova kulture.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta je Aleksandar Milosavljević je kao primer naveo da ne može da isplati honorare mladim umetnicima koji drže baletski program pozoriša i to iz sopstvenih sredstava ove ustanove.

Sa druge strane, požalio se, ne može ni da otpusti baletske igrače koji su u tom pozorištu već godinama.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva