:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2015   10:13

0

182

FILMSKA 2015: Povratak velikih reditelja

U 2015. u bioskope stižu poslastice za svačiji ukus, od novog Bonda i nastavaka naučnofantastičnih klasika „Ratova zvezda“, „Osvetnika“, „Terminatora“ i „Parka iz doba Jure“, preko svežih verzija „Petra Pana“, „Pepeljuge“, „Frankenštajna“ i „Magbeta“, do novih ostvarenja velikih autora sedme umetnosti.

Na prvom velikom filmskom festivalu u Berlinu (5-15. februar) svoje nove filmove predstaviće Terens Malik, Kenet Brana i Piter Grinevej. Malik je snimio „Knight of Cups“ o neumerenim životima bogatih i slavnih, Brana će predstaviti svoju verziju „Pepeljuge“ (s Kejt Blančet u ulozi zle maćehe), a Grinevej „Eisensten in Guanajuato“, o boravku Sergeja Ajzenštajna u Meksiku 1931. godine.

Kasnije ove godine svoja dela će promovisati i ostali autori.

Posle kontroverznog „Poslednjeg Hristovog iskušenja“, Martin Skorseze ponovo je snimio film o veri, „Silence“ („Ćutanje“), zasnovan na romanu japanskog autora Šjusakua Enda, koji se bavi progonom hrišćana u Japanu u 17. veku.
U Japanu se odvija i radnja drame „The Sea of Trees“ Gasa van Santa o samoubilački nastrojenom američkom turisti (Metju Mekonahi), koji u šumi blizu Fudžija sreće izgubljenog Japanca (Ken Vatanabe) te zajedno pokušavaju da nađu izlaz.

Tom Henks i Stiven Spilberg po četvrti put su udružili talente i snimili hladnoratovski špijunski triler „St. James Place“ o spasavanju američkog pilota oborenog u SSSR. Scenario su napisali Itan i Džoel Koen. Ugledni danski autor Tomas Vinterberg režirao je svoju verziju klasika „Daleko od razuzdane gomile“ Tomasa Hardija s Keri Maligen u ulozi Batštibe Everdin, kojoj se udvaraju trojica muškaraca.

Kventin Tarantino režirao još jedan vestern, „The Hateful Eight“, smešten u Vajoming posle Građanskog rata. Osmoro putnika živopisnih karaktera sklonilo se od snežne oluje u jedan pansion, ali pitanje je da li će svi odatle izaći čitavi. Iako je scenario za film dospeo u javnost početkom 2014, zbog čega je besni Tarantino izjavio da odustaje od snimanja, u međuvremenu je rekao da se smirio i napisao novu verziju s drugačijim završetkom.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva