Vesti
Filmovi srpskih autora na festivalu u Lokarnu

14:32, 01.08.2017

|

Izvor: RTS

Četiri filma srpskih autora - kratki filmovi Jelene Gavrilović i Matije Gluščevića i nova ostvarenja Borisa Mitića i Daneta Komljena biće prikazana na 70. Filmskom festivalu u Lokarnu koji počinje sutra i traje do 12. avgusta.
Foto Tanjug
U okviru programa Znaci života (Signs of Life) biće prikazan novi film dokumentariste Borisa Mitića Slatko od Ništa (In Praise of Nothing), srpsko-francusko-hrvatska koprodukcija, najavio je Filmski centar Srbije.

Mitić je poznat po dugometražnim dokumentarnim filmovima Pretty Dyana i Doviđenja, kako ste, a Slatko od Ništa nastalo je zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audio-vizuelnog centra, Kreativne Evrope (Creative Europe TV Programming), Fonda IDFA (IDFA Bertha Fund) i Centra za savremenu umetnost u Ženevi.

Projekat je, dok je bio u završnoj fazi, dobio u Trstu i HBO Evropsku nagradu (HBO Europe Award) za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

Slatko od Ništa je producirala beogradska kuća "Dribbling Pictures", u saradnji sa partnerima „Anti-Apsurd“ (Zagreb) i "La bete" (Pariz).

U pitanju je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od toga što ga ne razumeju, beži od kuće i dolazi da nam se obrati prvi i poslednji put.

Muziku za film su pisali velemajstori kabarea Paskal Komelad i "The Tiger Lillies", dok je narator čuveni Igi Pop.

Film Slatko od Ništa traje 78 minuta i u Lokarnu će imati svoju svetsku premijeru.

U istom programu biće premijerno prikazan i kratki, 17-minutni film Daneta Komljena Phantasiesatze (Fantasy Sentences), urađen u nemačko-danskoj produkciji.

Svi severni gradovi, prvi dugometražni Komljenov film, imao je svetsku premijeru 5. avgusta 2016. upravo u Lokarnu, takođe u okviru selekcije Znaci života, koja istražuje granice filmskog jezika, stavljajući akcenat na nove forme naracije i inovaciju u izrazu.

U takmičarski program Pardi di domani uvrštena su dva kratkometražna ostvarenja mladih srpskih reditelja – Nikog nema rediteljke Jelene Gavrilović i Loop Matije Gluščevića.

Dvadesetominutni film Nikog nema realizovan je u koprodukciji Fakulteta dramskih umetnosti i produkcijske kuće "Media Plus", uz podršku Filmskog centra Srbije.

Glumačku ekipu predvode Igor Benčina, Miodrag Dragičević, Teodora Janković i Nina Popović. Film je premijerno prikazan u januaru na festivalu „Kustendorf“ na Mokroj gori, nakon čega i na Martovskom festivalu u Beogradu.

Dvadesetominutni film Loop režirao je Matija Gluščević, čiji je kratki dokumentarni film Utopija prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu.

Glavnu ulogu u filmu tumači Jovana Gavrilović, a glumačku podršku joj, između ostalih pružaju, Strahinja Blažić i Marko Janketić. Film je realizovan u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i u Lokarnu će imati svetsku premijeru.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design