:

:

TV Most

clock

April 17, 2017   12:05

0

142

Filmovi sa Slobodne Zone u preko 40 gradova Srbije

Najbolja ostvarenja koja su prošle jeseni prikazana u okviru festivala "Slobodna zona" u Beogradu, Nišu i Novom Sadu biće dostupna publici u svim ostalim krajevima Srbije od druge polovione aprila do do kraja juna.

Misija ove Turneje filmova jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program.

Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Predvodnik ovogodišnjeg repertoara Turneje je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

U pitanju je film Neruda Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu.

Drugi film, pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac Požar na moru Đanfranka Rozija koji skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu akuelnog problema migranata. Treće ostvarenje koje će biti prikazano na Turneji Slobodne Zone je najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu internet, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama - "Čujte i počujte".

Naročito dobar prijem beogradske publike na Slobodnoj Zoni imao je film "Beskrajna poezija", o mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života, i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima.

Za višestruko nagrađivani dokumentarac "Pod suncem" Vitalija Manskog na festivalu se tražila karta više.

Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. "Dok otvaram oči" je igrani film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada.

"Ljubavnici i despot" je uzbudljivi dokumentarac o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan - diktator.

Osmi film na Turneji biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli, film "Efekat vode".

U saradnji sa Grupom 484, u Sjenici, Nišu, Loznici i Vranju nakon filma Požar na moru i u Subotici nakon filma Sklonište, biće održane tribine koje tematizuju pitanja prisilnih migracija i izbeglištva.

Kroz različite uglove pristupa ovoj temi učesnici će pokušati da odgovore na pitanje - postoji li održivo rešenje za izazove koje donose aktuelni procesi migracija? Razmatraće se humanitarni pristup migracijama, ali i pravni okviri, integacijske politike, praktični rad i angažman prilikom prihvata izbeglica i migranata, kao i obrada teme migracija u medijima.

Turneju Slobodne Zone podržali su Francuski institut u Beogradu i Distributerska kuća "Five stars".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva