:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2015   08:29

0

129

Filjuolo: Sačuvaćemo mir na severu Kosova

On je za "Novosti" rekao da je Kfor u stanju da obezbedi sigurnost na severu Kosova u koordinaciji sa kosovskom policijom i Euleksom, dodajući da Kfor ima oko 5.000 vojnika na Kosovu koji mogu brzo da se rasporede po celoj teritoriji.

Kad je reč o proceni situacije oko mosta na Ibru, Filjuolo je naveo da je bezbednosna situacija u tom delu Mitrovice trenutno mirna.

"Kfor i kosovska policija su prisutni na mostu na Ibru. Uvek smo spremni da sprečimo eventualne eskalacije napetosti i da intervenišemo, ako je neophodno", rekao je italijanski general.

Na konstataciju "Novosti" da Srbi i dalje nemaju dovoljnu slobodu kretanja, pogotovu u izolovanim i udaljenim sredinama na Kosovu, Filjuolo je naveo da je to specifičan aspekt misije Kfora koji je pozitivno implementiran i dodao da će Kfor nastaviti da obezbeđuje slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

On je ipak priznao, kad je reč o tome da su povratnici u opštinama Istok i Klina gotovo svakodnevno na meti pljačkaša Albanaca, da su u Kforu svesni da je bilo nekih kriminalnih incidenata u tim opštinama.

"Kfor obraća veliku pažnju na incidente koji mogu dovesti do međuetničkih problema i u stalnom je kontaktu sa lokalnim predstavnicima kako bi imao bolje razumevanje problema", naveo je Filjuolo.

On je istakao da, otkad je preuzeo komandu nad Kforom, nije video neki veći napad usmeren ka pravoslavnim manastirima i crkvama.

"Trenutno srpske pravoslavne hramove obezbeđuje kosovska policija sa Kforom, koji je direktno odgovoran za bezbednost samo u manastiru Visoki Dečani", rekao je italijanski general, iznoseći ličnu procenu da su sve bezbednosne organizacije na Kosovu delotvorne u pružanju adekvatne bezbednosti svim verskim objektima.

Na pitanje da li je tačno da Albanci imaju podršku Kfora za transformaciju tzv. bezbednosnih snaga u "vojsku Kosova", Filjuolo je rekao da Kfor nije izneo nikakve izjave na tu temu i da je evolucija kosovskih bezbednosnih snaga politički proces.

Kad je reč o Albancima, pripadnicima islamskih terorističkih organizacija vrbuju sve veći broj mladih za ratišta u Iraku i Siriji, komandant misije Kfora je rekao da fenomen "stranih boraca" utiče na svaku evropsku zemlju na različitim nivoima.

"Terorističke organizacije obično regrutuju svoje sledbenike tamo gde postoji siromaštvo, marginalizacija, nedostatak perspektive. Ali institucije na Kosovu posvećene su borbi protiv ove pojave i poslednjih meseci preduzele su aktivnosti za sprečavanje terorizma", istakao je Filjuolo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva