:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

205

Filips: U dijalog uključiti izaslanike EU i SAD


"Verujem da međunarodni sistem najbolje funkcioniše kada su uključene Sjedinjene Američke Države", izjavio je Filips u Evropskom parlamentu, uz napomenu da bi šefica EU diplomatije Federika Mogerini zadržala ulogu "predsedavajuće procesom.



Na debati o "Novom pristupu dijalogu Kosova i Srbije", koju je u sredu u Evropskom parlamentu organizovala evropska poslanica Ana Gomes, Filips je predstavio svoj izveštaj, odnosno analizu dijaloga Beograda i Prištine, u kojem navodi mere, koje bi trebalo da utiču na promenu načina na koji se on vodi.



Dijalog se, ističe, sada nalazi u stagnaciji.



"Predlažemo da SAD odrede specijalnog predstavnika. Sada postoji dosta komunikacije i koordinacije između Vašingtona i Brisela. Kada je dijalog počinjao SAD su imale značajno vidljiviju i proaktivniju ulogu", naglasio je Filips.



Predlaže da šefica diplomatije EU Federika Mogerini i dalje nastavi da ima ulogu "predsedavajuće procesom", ali da se dijalogu priključe specijalni predstavnici, kako Vašingtona, tako i EU.



"Mi predlažemo Kondilizu Rajs kao odgovarajuću osobu iz SAD za tu ulogu", kaže Filips.



Kao specijalog predstavnika sa "evropske strane" Dejvid Filips predlaže političara "visokog kalibra" po mogućstvu iz uticajne zemlje članice, kao što je Nemačka.



Filips je u svom izlaganju u Evropskom parlamentu kritikovao Prištinu zbog odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština, a Srbiju za ometanje implementacije dogovora na terenu i lobiranja protiv pristupa Kosova međunarodnim institucijama.



Navodi sporazum između dve Nemačke potpisan 1972. godine kao primer privremenog sporazuma između Srbije i Kosova, a koji bi vodio "konačnom međusobnom priznanju".



Dejvid Filips je istakao i da Srbija "ni pod kojim uslovima neće ponovo dobiti kontrolu" nad Kosovom, kao i da podela nije opcija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva