:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

185

Filipovski: Opasno manipulisanje u regionu


Govoreći o mogućim rokovima za članstvo, Dubravka Filipovski je naglasila da ih treba, pre svega, posmatrati kao pozitivni signal zemljama kandidatima i obnavljanje konsenzusa unutar Evropske unije o prijemu balkanskih zemalja u EU, saopšteno je iz Skupštine Srbije.



Zahvalila je članicama Višegradske grupe na dosadašnjoj pomoći regionu Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracije, aktivnom zagovaranju strategije proširivanja Evropske unije i osnivanju Fonda za Zapadni Balkan u okviru Višegradske grupe.



Istakla je da će prva polovina 2018. godine biti veoma značajna za Srbiju i ostale zemlje u regionu jer će pitanje evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana biti prioritet predsedavanja Bugarske Savetom EU, dok će Evropska komisija objaviti dokument o strategiji proširenja i godišnji izveštaj o napretku.



"Reforme koje se sprovode u Srbiji ključ su uspeha, a evropski put je deo domaće razvojne politike i način kako da se brže ispune obećanja data građanima", istakla je zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove.



Govoreći o mogućim rokovima za članstvo, naglasila je da ih treba, pre svega, posmatrati kao pozitivni signal zemljama kandidatima i obnavljanje konsenzusa unutar EU o prijemu balkanskih zemalja u EU.



Upozorila je na postojanje realne opasnosti da region bude dublje uvučen u geopolitičke igre moći i da manipulisanje istorijskim sporenjima izazove nove sukobe.



"U tom smislu, postoji odgovornost lidera regiona da održe mir i stabilnost, kao preduslove demokratskoj razvoja. U skladu sa time se ponaša rukovodstvo Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksadnrom Vučićem", navela je Dubravka Filipovski.



Naglasila je da posvećenost Srbije regionalnoj saradnji, zajedničkoj izgradnji regiona mira, bezbednosti, ekonomskog prosperiteta i rešavanju svih spornih pitanja nije deklarativnog karaktera, već je suštinska i bazirana na svesti o njenoj neophodnosti i korisnosti.



Parlamentarna konferencija "Stabilnost Zapadnog Balkana – perspektive evropskih integracija" održana je juče u Budimpešti u okviru sastanka odbora za spoljne poslove parlamenata država Višegradske grupe (V4). 



Konferenciju je organizovao Odbor za spoljne poslove Parlamenta Mađarske, kao zemlje predsedavajuće Višegradskom grupom.



Predstavnici odbora za spoljne poslove parlamenata Poljske, ÄŒeške, Slovačke i Mađarske su izrazili čvrstu podršku politici proširenja Evropske unije, posebno ističući perspektivu za članstvo u EU Srbije i Crne Gore.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva