:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   13:32

0

149

Filip David: NIN-ova nagrada važna za knjigu

"Ona je opasna po zdravlje pisca jer mesec dana od trenutka kada se objavi najuži izbor pa sve do ovog trenutka tenzije stalno rastu, pisac hteo ne hteo tu je prisutan i ništa ne može da radi", izjavio je David danas nakon saopštenja odluke žirija u prostorijama kompanije "Ringier Axel Springer" koja izdaje NIN.

David je zahvalio Laguni i direktoru Dejanu Papiću što su objavili knjigu "Kuća sećanja i zaborava", uredniku Igoru Marojeviću koji je prvi čitalac i mnogo je pomogao da odbaci ono što je suvišno i doda što u prvoj verziji knjige nije bilo.

"Knjiga sada ima svoj samostalni život, svaki čitalac daje knjizi neko novo značenje i čitaoci pored ove nagrade koja upozorava da knjiga postoji, čitaoci su ti koji određuju sudbinu knjige", rekao je David.

O ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Za nagrađeni roman glasali su Gordić Petković, Vrbavac, Vujičić i Koprivica a Pantić je glasao za roman "Sabo je stao" Ota Horvata.

U obrazloženju žirija istaknuto je da je Davidov roman sugestivna studija zla. Kroz priču o fašizmu u Drugom svetskom ratu i stradanju Jevreja roman umetnički dosledno govori o zlu u čoveku, smrti i pamćenju kao sili koja sve nadilazi.

Svečano uručenje NIN-ove nagrade najnovijem laureatu i obeležavanje 80. rođendana NIN-a biće u hotelu Hajat u ponedeljak, 26. januara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva