:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2017   12:05

0

214

Fila: Da li će i Tuđman "ući" u zločinački poduhvat?


U izjavi za Tanjug Fila je ukazao da bi to za Hrvatsku značilo svojevresno otrežnjenje, a da su za Srbiju u ovom slučaju interesantne dve stvari.




"Prva je da li će opstati navodi iz prvostepene presude da su Hrvati u odnosu na muslimane u BiH imali zajednički zločinački poduhvat koji je jedino ovde primenjen i da li će, ako to bude potvrđeno, biti spomenut i Franjo Tuđman", naveo je Fila uz opasku da je visina kazni koje će biti izrečene manje bitna.



Advokat je podsetio da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević izostao iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u delovima koji se odnose na zajednički zločinački poduhvat, a da bi, ako se potvrdi prvostepena presuda u slučaju "Prlić" to značilo da je Tuđman "ušao" u zajedinčki zločinački poduhvat.



"To bi imalo za posledicu otrežnjenje u Hrvatskoj, u kojoj hvale Tribunal od kada su oslobođeni (Ante) Gotovina i ostali. U ovom slučaju trebalo bi da nastave i dalje da ga hvale i da prihvate da je Tuđman organizator zajedinčkog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj eliminaciju muslimana sa teritorije BIH", naglasio je Fila.



On je ukazao da Tribunal iako potvrdi presudu neće utvrditi da je jedna država izvršila agresiju na drugu suverenu državu, jer Haški tribunal uvek insistira na individualizaciji presude, ali da može da utvrdi da je Tuđman to organizovao. 



Prema mišljenju advokata Novaka Lukića u slučaju da se potvrdi prvostepena presuda, to bi bila jedina presuda u kojoj je, kako je naveo, "utvrđena agresija jedne države na drugu suverenu državu koja je bila međunarodno priznata". 



"Jugoslavija je učestvovala u oružanom sukobu, ali ni u jednoj presudi nije utvrđeno da je učestvovala kao agresor, kao vojska", rekao je Lukić ya RTV Vojvodina i napomenuo da ta odluka može da bude "veliki zemljotres" za muslimane - Bošnjake i Hrvate u BiH.



On je podsetio da je Hrvatska u više navrata pokušala da se uključi u taj predmet pred Tribunalom, prvo kao amicus curia, jer ima pravni interes da se ospori nalaz suda o zajedničkom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Tuđanom i stvaranju velike Hrvatske, ali da joj Tribunal to nije dozvolio.



Haški tribunal izreći će sutra drugostepenu presudu u slučaju "Prlić", od koje zavisi da li će nekadašnji državni vrh Hrvatske biti pravosnažno proglašen odgovornim za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i zločine nad muslinama u takozvanoj "Herceg-Bosni". 



Ukoliko Žalbeno veće tribunala potvrdi navode prvostepene odluke, to bi bila prva presuda kojom je hrvatskom političkom i vojnom vrhu pripisana odgovornost za "zajednički zločinački poduhvat". 



Naime, reč je o slučaju u kojem je prvostepenom presudom Tribunala iz 2013. godine šest bivših visokih funkcionera takozvane republike "Herceg-Bosna" i Hrvatskog saveta odbrane (HVO) osuđeno na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BiH u okviru "udruženog zločinačkog poduhvata" u kojem je učestvovao i deo političkog i vojnog rukovostva Hrvatske, uključujući i predsednika Franju Tuđmana.



Cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključku prvostepene presude, bio je uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo spajanje sa Hrvatskom, kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH tesno povezana s Hrvatskom.



Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal je osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsednika vlade "Herceg Bosne" Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića osudio je na po 20 godina zatvora, Valentina Ćorića na 16, dok je Berislavu Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora. 




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva