:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2018   11:08

0

302

Figaro o Gujonu: Solidarnost sa Srbima nije zločin!


Zove se Arno Gujon. Ima 33 godine. Već dugo živi u Srbiji, ali je francuski državljanin. 2004. godine je osnovao nevladinu organizaciju Solidarnost za Kosovo, koja za cilj ima da pomogne nekoliko hiljadama Srba, koji žive u enklavama koje nalikuju na afričke bantustane, južno od reke Ibar.



Sa godišnjim budžetom od milion evra, sa oko 12 000 donatora , nevladina organizacija Solidarnost za Kosovo je na licu mesta, obnovila ili izgradila 31 školu, sagradila desetak farmi, mlekara i fabrika konzervi, razvila mrežu staklenih bašti, pomogla u obnovi, vremenom, ratom ili albanskim nasiljem uništenih manastira i crkava. Zahvaljujući ovom udruženju, više od 400 toni namernica, odeće i neophodnih stvari je poslato tim selima, koje štiti 4000 vojnika iz redova KFOR-a i čiji meštani nemaju slobodan pristup ni poslu, ni zdravstvenim ustanovama, ni javnom prevozu, a sve to zbog neprijateljskog ponašanja njihovih komšija.



U očima države Kosovo  Arno Gujon je kriminalac , koja ga je zaustavila i na kratko zatvorila prošle nedelje, na administrativnom prelazu Merdare, dok su ga sa druge strane čekali da otvori farmu za uzgoj pilića. Ispitivanje je održano bez fizičkog nasilja, ali je trajalo puna tri sata. Posebno ih je zanimalo kakve veze održava sa Rusijom ( podrazumeva se da nema nijedne). Utvrdili su da „ je prljao “ stanovnike Kosova, u jednom intervjuu datom magazinu „Figaro“ (!), pre nekoliko godina. Zapretili su da će oni sad njega „uprljati“ ( uništiti ugled njegove porodice, njegovu čast). Potom su ga isterali uz zabranu ulaska na Kosovo, na neodređeno vreme.



U Srbiji, ova stvar je jako odjeknula. Premijerka Ana Brnabić i ministar zadužen za Kosovo, Marko Đurić ( koji je i sam bio uhapšen i oteran pre nekoliko meseci, tokom jedne od svojih poseta) su pružili podršku Gujonu. A Francuska? Francuski ambasador u Srbiji, Frederik Mondolini, ga je primio u ponedeljak, 17. septembra, što potrvđuje da se ovo ozbiljno shvatilo.



U međuvremenu, barem 500 srpske školovane dece i 5000 porodica, kojima je bilo omogućeno da studiraju, da se hrane, oblače i rade već godinama, zahvaljujući Arnou Gujonu, moli Svetog Savu, da se samovoljna odluka albanskih vlasti poništi, piše  Žan Kristof Buison,  Figaro Vox.


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva