:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

174

"Fič" povećao kreditni rejting Srbije

Povećanje ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije agencije "Fič rejtings" odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"Fič" očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u periodu od 2018. do 2019. godine.

Agencija ističe da je odnos javnog duga i bruto domaćeg proizvoda poboljšan i stabilan.

Nakon značajnog pada u 2017. na 63,6 odsto BDP-a, "Fič" očekuje dalji pad na 62,1 odsto BDP-a u 2018. godini i na 60,6 odsto BDP-a u 2019.

Kako se napominje u saopštenju, osnovni pokretači pozitivnog trenda su fiskalna konsolidacija koja će dovesti do daljeg smanjenja odnosa javnog duga i BDP-a, kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti i stabilan priliv stranih direktnih investicija.

Agencija takođe smatra da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i uspešan završetak aranžmana iz predostrožnosti, kao i dalja saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Srbije.

"Fič" smatra da će deficit tekućeg računa (84, procenjen na prosečnih 4,3 odsto BDP-a u periodu od 2017 do 2019. godine) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva