:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2018   12:05

0

205

Festival "Trgni se! Poezija" od 17. maja


Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov na početku konferencije izrazila je zadovoljstvo što se festival po 12. put održava, istaknuvši da je ovo prilika za sve Beograđane i turiste koji su u ovom trenutku u Beogradu da čuju brojne strane jezike i da uživaju u poeziji.




Direktor festivala Dejan Matić predstavio je organizacioni tim, donatore, pokrovitelje i prijatelje festivala i najavio program.


Slogan ovogodišnjeg festivala je "Da li si ti blesak", po stihovima pesnika Aleksandra Ristovića, kome će biti posvećen omaž povodom 85 godina od rođenja.



On je napomenuo i kako će festival ove godine, za razliku od prethodnih, trajati sedam dana i odvijati se u četiri grada u Srbiji.



Biljana Pajić iz Goethe-instituta izjavila je kako je Goethe-institut od ove godine uspostavio saradnju sa festivalom, prepoznatljiv značaj i vrednost jedne takve manifestacije.



Koordinatorka festivala Aleksandra Milanović najavila je učesnike festivala i nove knjige koje će biti predstavljene u festivalskim danima.



Na festivalu će učestvovati preko 50 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja, među kojima su: Imanuel Mifsud, malteški autor koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost, i koji će u festivalskim danima predstaviti svoju poeziju i roman "Juta Hajm", Brane Senegačnik iz Slovenije, čija je zbirka "Tišina i druge pesme" objavljena prošle godine u Trećem Trgu, i Kirjakos Haralambidis, najznačajniji pesnik sa Kipra.



Njegova pesnička knjiga "Carujuća Famagusta" takođe je objavljena u Trećem Trgu, a njen prevod je deo projekta "Grčka književnost sa Kipra na srpskom jeziku" podržanog od strane Kreativne Evrope.



Pored njih, gosti će biti i Paskal Peti, Balaš Seleši, Lidija Štajnbaher, Mili Đukić, Hrvoje Tutek i brojni drugi pesnici iz Srbije, regiona i Evrope.



Kao i prethodnih godina, program festivala će obuhvatiti čitanje poezije domaćih i stranih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, poeziju za srednjoškolce i studente, ali i izložbu i degustaciju jela inspirisanih poezijom.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva