:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 26, 2015   12:05

0

151

Festival "Mesec dana Beograda u Prištini"

"Ovo je program koji podržava Delegacija Evopske unije u Srbiji i clj je da doprinesemo obnovljanju ranije uspostavljenih odnosa Bograda i Prištine i stvorimo nove mreže mladih ljudi, akademskih i umetnckih grupa, međa i ciilnih društva iz dva grada", rekla je Jelena Džombić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je istakla da je cilj da se putem kulture i umetnosti podrži sprovođenje Briselskog sporazuma, da se promovišu zajedničke aktivnosti mladih umetnika i sruše stereotipi i predrasude između Srba i Albanaca.

Na taj način, kako je rekla, želja je da se doprinese pomirenju i normalizaciji odnosa Bograda i Prištine što je važan deo evropskih integracija oba društva.

Prema njenim rečima, na festivalu će učestvovati mladi umetnici iz Beograda koji su odmah i pozitivno reagovali na poziv da učesvuju na festivalu.

Ona je podsetila da je u junu bio održan festival "Mesec dana Prištine Beogradu" u oviru kojeg su bile organizovane brojne aktivnosti.

Birol Urcan iz Liberalno demokratskog centra iz Prištine koji sa Helsinskim odborom organizuje festival rekao je da veruje da će sve proći bez problema i incidenata.

U okviru festvala, sutra će biti organizovana tribina o položaju žena i patrijarhalnim vrednostima, a u galeriji Fakulteta umetnosti biće otvorena izložba beogradskih umetnika Milorada Stajčića, Milice Crnobrnje Vukadinović i Tadije Jančića.

Kako je najavljeno, za petak je planiran koncert grupe Lira Vega.

Stajčić je novinarima rekao da je prvi put u Prištini, odnosno da je prvi put kročio nogom na Kosovo o kome čitavog života sluša u negatinom kontekstu vezujući ga za probleme.

"Kada sam rekao porodici da idem na Kosovo porodica me je pitala šta ćeš tamo, tamo su naši neprijatelj, može neko da te ubije. Sve je to glupost. Video sam da su ljudi isti kao i svuda", rekao je Stajčić.

U drugom delu festivala publika u Prištini će imati priliku da vidi animirani flm "Rabbitand", kao i da učestvuje u tribinama "Strit art" i "Migracije i kultura.

Planirano je otvaranje i druge izložbe umetnika Marka Crnobrnje, Ksenije Jovišević i Marka Stojanovića, kao i koncert Ane Ćurčin.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva