:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2015   13:48

0

172

Festival klasične gitare od 10. marta


Osnivač i direktor GAF Boško Radojković izjavio je Tanjugu da će nakon petnaest godina gostovanja najvećih svetskih gitarista i najnovije izdanje Međunarodnog festivala gitare svakako biti praznik za ljubitelje gitarskog zvuka.

"Imamo odličan program, na otvaranju 16.Gitar Art festivala 10.marta u Sava Centru nastupiće proslavljeni grčki pevač Jorgos Dalaras koji će prvi put predstaviti umetnost sviranja buzukija i rebetika na gitari", najavio je Radojković.

Na ovogodišnjem GAF biće puno kamerne muzike, gostovaće umetnici iz celog sveta u najrazličitijim kamernim sastavima, biće dua, tria a u završnici festivala najavljene su čak dve premijere.

Na svečanom zatvaranju 16.međunarodnog festivala gitare u nedelju, 15. marta u Domu omladine Beograda održaće se dvostruko autorsko veče Dušana Bogdanovića iz SAD i Vojislava Ivanovića. Nove kompozicije ovih proslavljenih autora izvešće orkestar Camerata Serbica sa Bojanom Suđićem.

Koncert svečanog otvaranja 16.GAF je u Sava Centru a svi ostali u Velikoj sali DOB.

Na festivalu će nastupiti grčki gitarista Kosta Kociolis, Evropski gitarski kvartet u sastavu Zoran Dukić, Hrvatska, Pavel Steidel, Češka, Thomas Fellow, Nemačka i Reentko Dirks, Nemačka.

Koncert u DOB održaće Levante Guitar Duo koji čine srpski gitaristi Aleksandra i Vojislav Ivanović, zatim peruanski gitarista Jorge Caballero, Beijing duo iz Kine koji čine gitaristi Meng Su i Yameng Wang, gitarista Emanuele Buono iz Italije, Anabel Montesinos iz Španije, Marko Tamayo iz Austrije.

Na 16.GAF u Velikoj sali DOB koncert će održati trio iz Turske u sastavu Selahatin Kagan Korad, Ayhan Ustuk i Demet Gokalp, Oman Kaminsky iz Meksika, srpski gitaristi Zoran Krajišnik, Aleksandar Tasić, Minneapolis Gitar Kvartet iz USA, gostovaće Daniel Casares flamenko kvartet iz Španije i Trio Esprešivo iz Srbije.

"Koncerti kamernih sastava koncept su prezentacije gitarske muzike na ovogodišnjem festivalu, vrhunski svetski muzičari izvešće muziku za gitaru visokih umetničkih vrednosti i savremenih tendencija", najavio je Radojković.

Kao i prethodnih godina paralelno sa koncertima sveskih renomiranih gitarista održaće se i takmičenje mladih gitarista iz Srbije i regiona u šest kategorija, za đake nižih i srednjih muzičkih škola, kao i studente muzičkih akademija.

Nagrade najboljim takmičarima biće dodeljene na završnoj festivalskoj večeri u DOB 15.marta a nagrade su Savarez, D'Addario i Gitar art poklon paketi, gitara ručni rad Zoran Kuvač iz Bosne i Hercegovine u vrednosti 4000 evra za prvoplasiranog u petoj kategoriji a gitara ručni rad Paka Santiaga Marina iz Španije u vrednosti devet hiljada evra za pobednika najstarije kategorije.

Drugoplasirani u ovoj kategoriji biće nagrađen gitarom ručni rad Vasilisa Vasileiadisa iz Grčke u vrednosti 3 500 evra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva