:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 24, 2017   12:05

0

126

Fest na nivou zlatnih godina

Tokom 10 festivalskih dana publika će moći da vidi čak 95 premijera, a o tome koji naslovi ispunjavaju obećanje da će ovogodišnji program biti na nivou zlatnih Festovih godina, za Dnevnik je govorio jedan od selektora Festa, Mladen Đorđević.

„To je zaista teško pitanje pošto ovaj Fest više nego ikada podrazumeva veliki broj bombastičnih naslova. Zbog toga je i prodaja karata bolja nego prethodnih godina, a mislim da je i filmska godina bila kvalitetnija“, kaže selektor programa „Granice“, "Thrills & Kills" i "Microwave".

Prema njegovim rečima, ono što je dobro za Fest je da miri različite ukuse, od mejnstrima i nekih naslova koji su nominoviani za Oskare do festivalskog andergraunda.

„Te bombastične naslove imamo u večernjim terminima u Centru Sava, ali bih u svakom slučaju pozvao publiku da obrati pažnju na one naslove koji se neće naći nakon Festa u bioskopima jer, mislim da taj deo programa čini fest posebno privlačnim“, ističe Đorđević.

Festovu publiku, kako kaže, uvek doživljava kao istraživački nastrojenu.

„U "Granicama" su to arthaus filmovi, subverzivni, koji preispituju različite granice. U "Thrills & Kills" to su filmovi koji su žanrovski orijentisani, ali podrazumevaju kvalitetnu filmsku zabavu i napetost. "Microwave" su domaći filmovi koji su nastali u skromnim produkcijskim uslovima, ali imaju jedan vrlo zadovoljavajući umetnički nivo“, objašnjava Đorđević.

Ideja iza ovogodišnjeg Festa je da se izbriše granica između dokumentarnog i igranog, i da se dokumentarni filmovi takmiče rame uz rame sa igranim filmovima.

Na pitanje koji su događaji i fenomeni posebno oslikani u filmovima ovogodišnjeg programa, Đorđević kaže da su u tematskom smislu to socijalni, politički i seksualni tabui i da ne može da se kaže da je to jedna vrsta granica.

„Kad je reč o domaćim filmovima imamo te filmove iz programa "Microwave", koji su rađeni u skromnim budžetskim uslovima, ali su veoma zanimljivi i dobri. Na primer, Vetar Tamare Drakulić. Od stranih ostvarenja, tu je Džarmušev novi film Paterson. Imamo čak četiri filma koji su nominovani za Oskara za najbolji film", ističe jedan od selektora Festovog programa.

„Imamo i neke filmove koji su nominovani u kategorijama kao što su najbolja ženska uloga Džeki i povratnički film Pola Verhovana Ona, možda bih rekao da je to moj favorit u mejnstrimu. Verhoven koji je započeo filmsku karijeru u Holandiji, pa nastavio u Americi, sada se vraća evropskim korenima i miri tu tradiciju Holivuda i Evrope i donosi izuzetnu napetu dramu, triler i film koju gledaoci svakako treba da pogledaju“, zaključio je Đorđević.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva