:

:

TV Most

Foto: Pantelić Tanjug

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

188

Fest je prilika da se isprave nepravde

Priznajući da Fest jeste osnovan kao revijalni festival, dodao je da je još 1971. godine Milutin Čolić ostavio mogućnost da Fest nekada postane takmičarski.

"To je nagovestila selekcija Evropa van Evrope, koja je godinama unazad bila takmičarskog karaktera, ali očigledno ne dovoljno atraktivna za medije. Naslovi su bili kvalitetni, ali iza njih nisu stajali reditelji poznati ovdašnjoj publici. Sada je došlo vreme da se to promeni", rekao je on, najavljujući glavni takmičarski program sa 15 ostvarenja iz celog sveta.

Pantelić je istakao da "21. vek, pa i druga polovina 20. veka u dobroj meri nameću neke standarde kada su veliki festivali u pitanju".

"Imati revijalni festival je dobra stvar, ali imati takmičarski festival, siguran sam da je još bolje", izjavio je on.

Na pitanje da li će domaći takmičarski program možda biti u senci stranog, odgovorio je da se "često dvoumio da li da ima različite aršine za domaću kinematografija u odnosu na onu iz sveta, pre svega znajući da je snimiti film u Srbiji u najvećem broju slučajeva pravi podvig".

Kako je saopšteno iz FEST-a kao i svake godine, domaća publika imaće priliku da filmove koji su dobili Oskara vidi na velikom platnu Sava centra i ostalih beogradskih dvorana.

Čovek ptica imao je čak devet nominacija- za najbolji film, režiju, scenario, kameru, najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, miks zvuka i montažu zvuka. Alehandro Gonzales Injaritu otišao je kući bogatiji za tri statuete- za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenario, a njegov direktor fotografije, Emanuel Lubecki, drugu godinu zaredom osvojio je Oskara za kameru, nakon što je prošle godine pobedio sa filmom Gravity.

Teorija svega, Ritam ludila i Rvanje s ludilom imali su po pet nominacija u najvažnijim kategorijama. Teorija svega nominovana je za najbolji film, adaptirani scenario, muziku i glavnu mušku i žensku ulogu u tumačenju Edija Redmejna i Felisiti Džounz. Očito je da Akademija nagrađuje fizičke transformacije, pa je Redmejn dobio Oskara za svoje tumačenje Stivena Hokinga pogođenog teškom bolešću.

Ritam ludila takođe se našao u trci za najbolji film, adaptirani scanario i sporednu mušku ulogu (Dž. K. Simons), ali i za montažu i miks zvuka. Simonsu je ovo bila prva nominacija za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu, i sve tri je osvojio. Takođe, Ritam ludila nagrađen je Oskarima za montažu i miks zvuka.

Rvanje s ludilom donelo je nominacije Benetu Mileru za režiju, Stivu Karelu i Marku Rafalu za glumu, a pored toga nominovan je i za najbolji originalni scenario i najbolju šminku.

Glumačke bravure Riz Viterspun i Lore Dern u filmu Divljina zaslužile su dve nominacije u kategorijama najbolje glavne i sporedne ženske uloge. Ipak, nagrada je otišla u ruke Džulijen Mur koja je briljirala ulogom u filmu I dalje Alis i tako svom Zlatnom globusu i BAFTA nagradi pridružila i svog prvog Oskara.

Den Gilroj bio je nominovan za scenario filma Noćne hronike, a mnogi tvrde da je Džejk Džilenhol nepravedno ostao bez nominacije za najbolju glavnu mušku ulogu.

Takođe, Divlje priče argentinskog reditelja Damiana Šifrona našle su se u trci za najbolji strani film godine.



Izvor: TVmostinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva