:

:

TV Most

Foto: Enklava

clock

Februar 19, 2015   07:35

0

158

FEST: Neda Arnerić predsednica glavnog žirija


U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova o kojima će odlučivati sedmočlani internacionalni žiri. Predsednica će biti glumica Neda Arnerić, a članovi reditelji Srđan Dragojević i Maja Miloš kao domaći predstavnici, glumica Debora Kara Unger iz Kanade, reditelj Liu Jie iz Kine, reditelj Đuzepe Pičioni iz Italije i direktorka fotografije Elen Kuras iz SAD-a.

Žiri će odlučivati o sledećim priznanjima: nagrada žirija, nagrada za najbolji film, scenario, režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i najbolji debi.

Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik i 10.000 evra, a za ostale kategorije predviđene su diplome.

U nacionalnoj selekciji, u programu Srpski film, takmičiće se 12 ostvarenja. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o sledećim nagradama: najbolji film - statueta Beogradski pobednik i 5.000 evra (sve nagrade su u dinarskoj protivvrednosti za ovu selekciju), nagrada Žirija - 4.000 evra, najbolja režija - 3.000 evra, najbolja ženska uloga - 2.500 evra, najbolja muška uloga - 2.500 evra, najbolji scenario - 2.000 evra i najbolji debi - 1.500 evra.

Predsednik žirija biće književnik Miljenko Jergović iz Hrvatske, a žiri će činiti reditelji Predrag Antonijević i Oleg Novković iz Srbije, producent Torsten Nojman iz Nemačke i glumica Anamaria Marinka iz Rumunije.
O 12 filmova u programu Granice odlučivaće tročlani žiri kojim će predsedavati reditelj Đorđe Kadijević, a članovi će biti filmski TV urednik Nikola Popević i teoretičar filma Miroljub Stojanović.
Oni će dodeliti plaketu za najbolji film i novčanu nagradu od 3.000 evra.

Pored ovih priznanja, biće dodeljena nagrada „Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona.
Predsednik žirija će biti Nenad Polimac, filmski kritičar iz Hrvatske, a činiće ga Vesna Perić, dramaturg i filmski kritičar iz Srbije i Vuk Perović, filmski kritičar iz Crne Gore.

Filmu koji po njihovom mišljenju na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma, a u duhu Đukelićevog kritičarskog rada, nagradu u uslugama za sledeći projekat nagrađenog producenta ili reditelja, u vrednosti od 5.000 evra, kao i diplomu obezbedila je Fondacija Nebojša Đukelić.


Izvor: Tanjug, Tv Most.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva