:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

116

Faktor plus: Opoziciji ukupno 20 odsto glasača

Ukoliko bi se izbori održali ovih dana u Srbiji, jedina opoziciona partija koja bi samostalno prešla cenzus i ušla u parlament bila bi Demokratska stranka, koja prema istraživanju agencije Faktor plus ima podršku od 6,6 odsto.

Direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić ocenio je za "Danas" da bi od svih opozicionih partija najrealnije bilo da cenzus pređe DS, što nije ni upitno bez obzira na njihove unutarstranačke probleme.

"SDS Borisa Tadića je blizu cenzusa, u ovom trenutku ne bi prešao, ali uz neku aktivniju kampanju možda bi uspeo u tome. Radikali su, takođe, blizu pet odsto ukoliko nešto ne uprskaju, a eventualno bi u toj nameri mogle da uspeju i Dveri, dok bi zajedno sa DŠ to bilo već izvesno", napomenuo je Pejić.

Prema istraživanju rađenom pre manje od mesec dana, SDS Borisa Tadića beleži 4,5 odsto podrške, radikali 4,6 odsto, dok su Dveri na 3,9 odsto.

DSS nakon odlaska nekoliko grupa iz stranke broji oko 1,1 odsto podrške ispitanika, dok je LDP na svega jedan odsto.

Sve ostale partije čine oko tri odsto, a Pejić napominje da ubuduće ne bi trebalo zanemariti ni tri pokreta/partije koje su proizašle iz DSS.

Prema istraživanju Faktor plusa, SNS je na više od 50 odsto, a socijalisti na skoro 11 odsto.

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Đorđe Vuković objašnjava za "Danas" da se u relevantne političke partije za prelazak cenzusa mogu računati one koje su na dva do tri odsto, koje bi sve mogle da se nađu i iznad i ispod pet odsto.

"Ljudi pokazuju stepen neodlučnosti u izbornom ponašanju, tako da je sve neizvesno do izborne noći. Pored naprednjaka i socijalista, inače, nema relevantnih političkih stranaka. One sa pet do šest odsto ne mogu biti relevantni, samo parlamentarni akteri", navodi Vuković.

Prema njegovoj oceni, politički sistem Srbije najpribližniji je sistemu sa dominantnom političkom partijom, kao što je u Crnoj Gori, Turskoj i Rusiji.

"SNS, koja je više pokret lidera nego partija, je dominantna. I to se skoro neće promeniti, sve dok se na neki način ne uruši integritet Aleksandra Vučića. Dosta vremena će trebati da se birači eventualno razočaraju zbog nečega, te SNS sigurno neće doživeti nagli pad i dugo će i sa padom podrške ostati relevantan politički akter", istakao je Vuković.

On je rekao da je problem u opoziciji u Srbiji to što je razjedinjena i da je to dovelo do rasipanja glasova.

"Problem opozicije je to što su međusobno udaljeni, više nego u odnosu sa vlašću. Za desnicu u Srbiji moglo bi da bude više prostora, jer oni pričaju kontra mejnstrimu. Mogu da govore, na primer, protiv EU, što druge političke snage ne mogu", zaključio je Vuković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva