:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2017   12:05

0

134

Fabrika "Folksvagena" u Bratislavi obnovila proizvodnju

Istorijski prvi štrajk u fabrici u kojoj je prosečna plata dvostruko veća nego što je prosek za Slovačku započeo je zato što su radnici tražili da koncern "Folksvagen" u toj svojoj uspešnoj i profitabilnoj fabrici polako počne da približava plate nemačkim.

Sindikati su tražili za radnike povećanje plata za 16 odsto dok je fabrika nudila povišice od devet odsto, što su radnici odbili i od srede su svoje smene presedeli ispred kapija fabrike a preko vikenda su ostali kod kuće.

"Duge godine spadamo u najbolje fabrike Folksvagena. Uprkos tome za isti rad dobijamo znatno niže plate nego u Nemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih preduzeća ne budu tražili odgovarajuće plate, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro", saopštili su sindikati i zatražili za štrajk podršku vlade i dobili je od premijera Roberta Fica.

Folksvagen i štrajkači su na kraju sinoć našli kompromis na povećanju zarade za više od četiri odsto u junu, a zatim isto toliko i u januaru 2018. godine i novembru i takođe da veći broj radnika počinje zaposlenje sa većom platom od početničkih oko 740 evra.

"Uspeli smo da dogovorimo povećanje zarada do novembra 2018. godine za 14,2 odsto. Istovremeno sa julskom platom svi zaposleni dobiće jednokratno po 500 evra", kazao je slovačkim medijima šef sindikata u Folksvagenu u Bratislavi Zoroslav Smolinski.

Na prvi pogled nelogični štrajk u fabrici gde radnici imaju privilegovane plate i uslove deo je šireg problema, prisutnog i u ÄŒeškoj, da su obe privrede došle do granice na tržištu rada da ukoliko osetno ne povećaju plate nađu uopšte radnike.

ÄŒeškoj privredi nedostaje skoro 150.000 radnika, slovačkoj preko 14.000 a preduzeća ne uspevaju da pokriju potrebe ni zapošljavajući ukrajinske, srpske ili rumunske gastarbajtere preko posredničkih, često sumnjivih agencija.

"Plate su tu relativno visoke ako uporedimo sa slovačkim prosekom. Za mene je pitanje čoveka koji stoji pored fabričke trake u Folksvagenu opravdano. Ako je to preduzeće koje ima najviši kvalitet, visoku produktivnost rada zašto da taj čovek u Bratislavi ima polovinu ili i za dve trećine manju platu nego isti radnik koji radi u Nemačkoj", kazao je povodom štrajka slovački premijer Fico.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva