:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   18:50

0

114

Fabrici: Vladavina prava od osnovnog značaja za EU integraciju


"Veoma smo ohrabreni spremnošću Vlade da razgovara o ovim pitanjima i time što je spremna da preduzima vrlo značajne akcije", kazao je Fabrici i dodao da je prerano reći koliko će poglavlja biti otvoreno u julu.


 


“Mi smo se fokusirali na vladavinu prava kao na nešto što je od osnovnog značaja za Srbiju u evrointegracijama, za reforme i benefite koje će reforme doneti građanima, njihovoj bezbednosti i prosperitetu”, kazao je Fabrici i dodao da je ta oblast veoma složena, te da se zato poglavlja koja se bavi vladavinom prava otvaraju među prvima.


 


Naveo je da su razgovarali o tome šta je Srbija u smislu progresa postigla od kada je usvojen Izveštaju EK u aprilu, pa do sada, te šta je to što je potrebno uraditi kada su reforme sudstva u pitanju, zatim borba protiv korupcije, poboljšanja situacije u slobodi izražavanja, te ponašanje prema nacionalnim manjinama.


Navodeći da se očekuje da Venecijanska komisija da svoje mišljenje Srbiji na predlog ustavnih promena, Fabrici je kazao da će te reforme obezbediti nezavisnost sudskog sistema.


 


“Zbog toga su bile potrebne ustavne reforme”, kazao je Fabrici.


 


Upitan kada bi mogao da se očekuje nastavak dijalog Beograda i Prištine, Fabrici je kazao da je EU "fasilijato" i da pokušava da pomogne punu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.


 


“Nadamo se da ćemo uskoro imati datum za sledeći sastanak i to pokazuje opredeljenost EU i da EU shvata to kao veoma važan elemenat u pregovorima Srbije sa EU”, naveo je Fabrici.


 


Istakao je da Briselski sporazum i sve ono što je njime dogovoreno mora da se primeni.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva