:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2018   14:59

0

103

Fabrici u Pirotu: EU pomaže Srbiji u upravljanju granicom


Fabrici je posetu započeo juče sastankom sa Vladanom Vasićem, gradonačelnikom Pirota, tokom kojeg su razgovarali o podršci Evropske unije, a posebno o aktuelnoj situaciji u oblasti migracija i podršci za smeštaj migranata i izbeglica i upravljanje granicom.


Ambasador je obišao Regionalni centar Granične policije na granici Srbije i Bugarske, gde se sreo sa generalom Policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije.


 


Podrška EU upravljanju granicom, osim gostovanja policijskih službenika iz zemalja Unije, obuhvata i nabavku specijalizovane opreme za nadzor, kao što su sofisticirani dronovi, endoskopske i termovizijske kamere, terenska vozila, komunikacioni uređaji, čitači putnih isprava, specijalizovani dvogledi...


 


EU pomaže Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se unapredili kapaciteti za upravljanje granicom, izjavio je Sem Fabrici prilikom obilaska Regionalnog centra, saopštila je Delegacija EU u Beogradu.


 


"Ova pomoć podrazumeva jačanje operativnih kapaciteta nadležnih institucija i to angažovanjem oko 100 gostujućih policijskih službenika iz zemalja Evropske unije. Na taj način smo omogućili razmenu znanja i iskustava", naveo je Fabrici.


 


Takođe, kako je dodao, nabavkom specijalizovane opreme za nadzor granice vredne oko milion evra i tehnički je ojačana Granična policija Republike Srbije.


 


"EU najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama"


 


Tokom posete Prihvatnom centru za migrante i izbeglice, ambasador je podsetio da je Evropska unija sa skoro 100 miliona evra od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.


 


Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i u Pirotu je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, zaštita, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije.


 


EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.


 


"Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice", istakao je Fabrici.


 


Zato, kako je dodao, EU nastavlja da podržava lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje komunalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga kako lokalnoj, tako i populaciji migranata i izbeglica.


 


Podrška EU rekonstrukciji Momčilove tvrđave


 


Nakon obilaska Momčilove tvrđave, koja se rekonstruiše sredstvima Evropske unije i Grada Pirota, ambasador je izrazio zadovoljstvo što je već oko 80 odsto planiranih radova završeno.


 


Podrška Evropske unije ovom projektu iznosi oko 340.000 evra.


 


"Ovim projektom pokazujemo da podržavamo očuvanje kulturnog nasleđa ne samo u zemljama članicama, već i u zemljama kandidatima za članstvo", rekao je Fabrici.


 


Siguran je, kako dodaje, da će se završetkom radova na tvrđavi ojačati turistički potencijal Pirota i privući značajan broj turista.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva