:

:

TV Most

clock

April 01, 2017   12:05

0

160

Evrovizija insistira na učešću ruske pevačice u Kijevu

"Evrovizija smatra da svi umetnici koji učestvuju u takmičenju ove godine treba da to mogu i da urade u gradu domaćinu Kijevu, u skladu s pravilima i tradicijom takmičenja", rekao je za AFP portparol Evropske radiodifuzne Unije (Eurovision - EBU), sa sedištem u Ženevi.

EBU je time odgovorila na današnju kritiku zamenika premijera Ukrajine koji je kao "neprihvatljiv" ocenio poziv Evrovizije predstavnici Rusije Juliji Samojlovoj kojoj je Ukrajina zabranila dolazak na njenu teritoriju.

U pismu od 23. marta premijeru Ukrajine Volodimiru Grojsmanu, čiji su sadržaj otkrili inostrani mediji, generalna sekretarka EBU Ingrid Deltenre je zapretila da će isključiti Ukrajinu iz budućih takmičenja ako ostane pri svom odbijanju.

"Neprihvatljivo je i bez presedana to što se od Ukrajine zahteva takav izvanredan korak da bi se zadovoljila Rusija", rekao je danas vicepremijer Kirilenko.

Ukrajinska tajna služba (SBU) je na tri godine zabranila na ruskoj pevačici da uđe u Ukrajinu zbog koncerta koji je juna 2015. održala na Krimu posle aneksije tog ukrajinskog poluostrva od strane Rusije.

"Još smo u kontaktu sa ukrajinskim vlastima da bismo uradili sve što je u našoj moći" da bi predstavnica Rusije mogla da učestvuje, izjavio je portparol EBU.

"Uporedo razmatramo alternativna rešenja kako bi se za sva 43 takmičara osiguralo učešće", dodao je on.

"Nastavićemo normalno pripreme za takmičenje sa sve 43 zemlja-učesnice, osim ako ne dođe do promena", rekao je on.

Evrovizija je već predložila ruskom TV kanalu "Pervij" da svoju takmičarku uključi preko satelita, ali taj kanal je to odbio.

"Rusija može da učestvuje na Evroviziji 2017. u Кijevu, ali s takmičarom koji nije prekršio zakone Ukrajine", potvrdio je zamenik premijera Kirilenko.

Rusija i Ukrajina su u sukobu od ruske aneksije Krima, a zatim oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini između snaga Kijeva i proruskih separatističkih snaga, u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva