:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2016   12:05

0

137

Evropski parlament ratifikovao SSP sa Kosovom

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom stupio je na snagu, nakon što su se o njemu izjasnili poslanici iz 47 zemalja članica EU i to je prvi formalni korak ka članstvu u Uniji.

Sporazum sa Kosovom, koji ima za cilj unapređivanje političkog dijaloga i trgovine sa EU, potpisali su kosovski premijer Isa Mustafa i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u oktobru 2015. godine.

Kosovski parlament ratifikovao je sporazum u novembru.

Komesar za proširenje i susedstvo izjavio je na debati koja je prethodila glasanju da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU predstavlja važan korak za stabilizaciju celog regiona, kao i da je ključni element tog sporazuma što se Kosovo obavezalo da poboljša odnose sa Srbijom.

Tešnji odnosi EU i Kosova predstavljaju šansu za više stabilnosti na zapadnom Balkanu, ocenila je danas potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček i kao naredni korak najavila bezvizni režim za građane Kosova.

Ona je, povodom izglasavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridrizivanju sa Kosovom u EP, rekla da sada postoji sporazumna veza, što je istovremeno važan koram u procesu evrospke integracije Kosova. Lunaček, koja je i izvestilac EP za Kosovo, istakla je da je parlament dao "zeleno svetlo" za SSP sa Kosovom i da tekst predstavlja značajan prodor u odnosima EU i kosova, te je bitan i za razvoj Kosova „u evropsku državu“.

„Velika većina, koja je danas glasala za S SP, upućuje time ohrabrujući signal građanimaa i privredi Kosova. Primena S SP bi trebalo sada biti iskorišćena za podsticanje procesa reformi“, poručila je ona u saopštenju. Lunaček je ocenila da sledeći korak mora biti bezvizni režim za građane Kosova.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva