:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 12, 2018   18:07

0

187

Evropski parlament izglasao početak kaznene procedure Mađarskoj


Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.


Ovo je drugi put da EP pokreće ÄŒlan 7. Protiv Mađarske je pokrenut zbog ozbiljnog kršenja EU vrednosti, a ranije je to bilo protiv Poljske.



Ova odredba Ugovora o EU podrazumeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u EU institucijama.



Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.



Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrednosti EU kao Шto su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.



Pokretanje ÄŒlana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju EU finansijskih transfera određene članice, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u EU institucijama.



Posle usvajanja u Evropskom parlamentu odluka o suspenziji Mađarske naćiće se pred Evropskim savetom na glasanju.



Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.



Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu ÄŒlana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu pri čemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.



Pokretanje ÄŒlana 7 je do sada je bilo jedno u slučaju Poljske i to zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnosti pravosuđa.


Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva