:

:

TV Most

clock

April 28, 2015   12:05

0

117

Evropski lideri odbili zahtev Kijeva


Najviši zvaničnici Evropske unije (EU), na samitu u Kijevu, međutim, postigli su dogovor o većoj humanitarnoj pomoći Ukrajini, koja se, kako su istakli, bori protiv proruskih snaga na istoku, prenela je agencija AFP.

Francuska agencija navodi da evropski i američki saveznici oklevaju da u Ukrajinu pošalju oružje ili vojnike iz straha od eskalacije sukoba koji je narušio njihove odnose sa Moskvom.

"Znamo koja su ukrajinska očekivanja danas (na samitu), ali je nemoguće uputiti vojnu misiju", rekao je predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk posle susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Tusk je dodao da će EU poslati "u najkraćem mogućem roku civilnu misiju da proceni humanitarnu situaciju u Ukrajini".

Sa druge strane, lideri EU izvršili su pritisak na ukrajinsku vladu da ubrza reforme i "očisti ukrajinsku politiku i biznis" u zamjenu za bliže veze sa Unijom.

"Drugi žele da odlože stupanje na snagu ovog sporazuma o slobodnoj trgovini", rekao je predsednik Evropske komisije žan-Klod Junker misleći na Rusiju koja se protivi aktiviranju potpisanog sporazuma Ukrajina - EU.

On je dodao da nije mudar potez niti dobra ideja, dodaje Rojters.

"Sporazum je već jednom odložen. Mi ga odlažemo, odlažemo, odlažemo. Moramo (dopustiti) da taj sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu od januara 2016", rekao je Junker poslije razgovora sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Jacenjuk je naveo da "niko ne može da ima bilo kakvu sumnju da će sporazum o slobodnoj trgovini stupiti na snagu od 1. januara 2016".

Na samitu u Kijevu, ukrajinski predsednik Porošenko dodao je da će njegova zemlja biti sposobna da ispuni uslove da podnese zahtev za članstvo u EU u roku od pet godina, navodi AP.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva