:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2017   12:05

0

187

"Evropska unija nije pretnja identitetu Srbije"


"EU i biti deo EU nije pretnja identitetu Srbije i želimo da pokažemo da to nije slučaj... Želimo da znamo više o srpskoj kulturi, želimo da se turizam, kultura i ekonomija povežu", rekao je Prese na predstavljanju konkursa programa "Kreativna Evropa" za projekte usmerene na obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. u prostorijama EU info-centra u Beogradu.



Prese je izjavio da za Srbiju nema "evropske perspektive", jer je ona već deo Evrope.


"Glavne poruke Srbiji iz EU biće da nema evropske perspektive za Srbiju. Srbija je deo Evrope, nema nikakve sumnje", naveo je Prese.



Prema njegovim rečima, jedan od motoa evropske godine kulturnog nasleđa biće "Naše nasleđe, gde se susreću prošlost i budućnost" a cilj programa "Kreativna Evropa" jeste deljenje kulturne baštine, podizanje svesti o kulturnim vrednostima i zajedničkom evropskom prostoru.



Rukovodilac deska "Kreativna Evropa" Srbije Dimitrije Tadić rekao je da svi projekti u konkursu treba da budu koncipirani tako da akcentuju evropsko zajedništvo putem kulture i zajedničkog kulturnog prostora.



"Kulturna baština se nekada koristi za podele. EU podržava različitosti ali to treba shvatiti na pravi način", naveo je Tadić.



Prema njegovim rečima, kultura u Evropi ima sve manje publike i mora se raditi na njenom razvoju.



Mina Mihaljinac iz deska "Kreativna Evropa" rekla da je za EU kultura polje u kome se ostvaruju i ciljevi društvene kohezije i ekonomski ciljevi.



"Kroz kulturni dijalog se razvija kultura razumevanja i osećanja pripadnosti evropskoj zajednici i razvija evropski kulturni identitet", izjavila je Mihaljinac.



Rekla je da je kulturni turizam jedna od glavnih privrednih grana Evrope.



Kao glavne prioritete programa "Kreativna Evropa" ona je navela razvoj publike za kulturu, transnacionalnu mobilnost i podizanje kapaciteta.



"2018. je godina kulturnog nasleđa jer mnogi svedoci događaja umiru i sad je trenutak da njihove priče i sećanja zabeleže", navela je Mihaljinac.



Na konkursu koji traje do 22. novembra mogu se prijaviti institucije kulture.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva