:

:

TV Most

clock

April 27, 2018   12:05

0

117

Evropska privreda za proširenje EU na Balkan

Predsednik Prvredne komore Srbije Marko Čadež za Tanjug kaže da je takav stav kompletne evropske privrede posebna vrsta argumenta koji možemo da koristimo. 
 Čadež kaže da će Evrokomora koja obuhvata 46 privrednih komora Evrope i više od 20 miliona evropskih kompanija izaći sa zajedničkom Deklaracijom o podršici proširenju EU na Zapadni Balkan. 
"Privredna komora Srbije pokrenula je inicijativu unutar Evrokomora o zajedničkom stavu kompletne evropske privrede koji bi podržao proširenje EU, i kako bi Zapadni Balkan i Srbiija što pre postale punopravne članice EU. Kada imate iza sebe stav kompletne evropske privrede to je jedna posebna vrsta argumenta koju možete da koristite”, izjavio je Čadež. 
Čadež koji učestvuje na konferenciji u Briselu kojom se odbeležava 60 godina od postojanja Evrokomore kaže da je u pitanju najveća i najsnažnija organizacija koja okuplja evropsku privredu, uključujući i zemlje Zapadnog Balkna, ali i Rusiju, Ukrajinu i Tursku. 
“Preko Evrokomore možete na najbrži način da komunicirate sa evropskim i medjunarodnim institucijama da dodjete do odgovora ili pokrenete inicijative. Tako smo rešavali mnoge probleme počev od blokada granice sa Hrvatskom, preko usvajanja i primene trgovinskih mera za poljoprivredne sporazume, a sad radimo na dozvolama za vozače kamiona kojima bi trebalo da se produže dani za boravak na teritoriji EU”, objasnio je Čadež. 
Preko Evrokomore se trenutno razgovara i o novom načinu tzv. “inkluzivnog procesa” proširenja EU. 
"To znači da kada se, pogotovo u ekonomskim temama, nešto usaglasi i dogovori povodom standardizacije na nivou EU to počinje i da se primenjuje čim se mi sa tim uskladimo, a ne da čekamo datum ulaska u EU. Našim preduzećima bi istog trenutka to olakšalo i smanjilo troškove poslovanja”, objašava Čadež. 
Predsedavajući Evrokomori i direktor Privredne komore Austrije Kristof Lajtl kaže da je Evrokomora “velika poslovna familija” koja obuhvata celo evropsko poslovno društvo, a da je Privredna komora Srbije tu “snažan partner”. 
“Ja sam veoma srećan da je predsednik Privrede komore Srbije Marko Čadež preuzeo i predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomore i ima mestu u predsedništvu što je prvi put kada je Srbija u pitanju. To je rezultat ne samo onoga što on zna i radi već i zasluga odlučnih ličnih kontakata koje ima. On stvara mostove i ima naklonost i podršku članova Evrokomore”, zaključio je Lajtl u izjavi za Tanjug.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva