:

:

TV Most

Foto: Radio Kim

clock

Septembar 12, 2017   12:05

0

130

Evropska izborna posmatračka misija vratila se na Kosovo

U konačnom izveštaju piše da su izbori bili konkurentni i uglavnom mirni, ali da su na izborni proces negativno uticali neažurirani birački spiskovi, kratak vremenski rok za organizovanje izbora, neispravan sistem za glasanje van Kosova ali i nedovoljno reagovanje na nasilje i zastrašivanje u mestima gde žive kosovski Srbi.

“Bilo je nekoliko primera kršenja izbornog procesa kod srpske zajednice. Kako bi se osiguralo da birači i kandidati slobodno izraze svoje mišljenje treba uticati na to da na narednim izborima ne bude sličnih problema. Svi birači na Kosovu zaslužuju da imaju demokratski i slobodan proces”, kazao je šef posmatračke misije Evropske unije Alojz Peterle.

Odgovarajući na pitanje da li će se posmatračka misija na lokalnim izborima baviti izbornom kampanjom na Severu Kosova, gde postoji sumnja da kandidati sa pojedinih lista odustaju zbog političkog pritiska, Peterle navodi da će se tome posvetiti posebna pažnja.

“Dopada nam se da kažemo da su izbori ogledalo demokratije, a pretnje ne pripadaju ogledalu jedne demokratske zemlje. To znači da se dostojanstvo birača i kandidata ne poštuje i mi želimo da svi oni koji treba da budu uključeni u izborne procese obavljaju svoj rad shodno svojim nadležnostima. Jeste problem i osetljivo i ozbiljno pitanje i posvetićemo veliku pažnju ovom izbornom aspektu kada je reč o lokalnim izborima. Mislim da nam je ovde zaista potrebna veća pažnja”, kaže Peterle.

Posmatračka misija Evropske unije počinje svoj rad pred lokalne izbore. Nova misija će uključiti puno istih predstavnika, a imaće i iste metode.

“Imamo glavni tim koji uključuje devet osoba i tim od 20 dugoročnih posmatrača. Doći će i kratkoročni posmatrači pred izbore. Nadamo se da ćemo imati puno diplomata, tako da možemo imati oko stotinu pomatrača na dan izbora”, kazao je zamenik šefa posmatračke misije Marian Gabriel.

Predstavljanju izveštaja i nove posmatračke misije prisustvovala je i predsednica Centralne izborne komisije Valjdeta Daka.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva