Vesti
Evropol: Razbijena kriminalna grupa koja je trgovala konjskim mesom

18:47, 16.07.2017

|

Izvor: RTS

Španska civilna garda, u saradnji sa Evropskom policijskom službom (Evropol), raskrinkala je organizovanu kriminalnu grupu koja je u Evropi trgovala konjskim mesom nepodesnim za ljudsku potrošnju.
U Španiji je 65 osoba uhapšeno i optuženo za zločine kao što su zloupotreba životinja, falisfikovanje dokumenata, zločine protiv javnog zdravlja, pranje novca, učešće u kriminalnoj organizaciji, navodi se u saopštenju Evropola.


Kako se napominje, operacija je izvedena u saradnji sa Belgijom, Francuskom, Italijom, Portugalom, Rumunijom, Švajcarskom i Britanijom.

Irske vlasti su 2013. otkrile da hamburgeri, koji je trebalo da budu napravljeni od junećeg mesa, sadrže konjsko meso, što je označilo početak istrage, pri čemu je u mesu pronađen lek protiv upale "felibutazon".

Istragom su obuhvaćene kompanije koje se bave mesnom industrijom, zamrznutom hranom i brzom hranom, što je dovelo do indentifikovanja holandskog državljanina poznatog na tržištu konjskog mesa, mada se u tom trenutku nije znalo gde se on nalazi.

U leto 2016, španska Civilna služba za zaštitu prirodne sredine počela je operaciju nakon što je prijavljena neobična pojava na tržištu konjskog mesa, pri čemu je otkrivena prevara u kojoj su, u dve različite klanice, zaklani konji koji su bili lošeg fizičkog stanja, previše stari ili jednostavno označeni kao "neprikladni za potrošnju".

Te životinje su bile poreklom iz Portugala i nekoliko mesta na severu Španije, a njihovo meso je obrađivano u posebnom objektu i odatle slato u Belgiju, koja je jedan od najvećih izvoznika konjskog mesa u EU.

Kriminalna organizacija je, radi identifikacije konja, izmenila mikročipove i dokumentaciju.

Tokom istrage, španska civilna garda je ustanovila da je Holanđanin povezan sa slučajem irskih hamburgera nalazi u Alikanteu u Španiji, odakle je rukovodio aktivnostima organizacije, ali je posl uhapšen u Belgiji, zaključuje se u saopštenju.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design