:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2015   12:05

0

183

Evropa obeležava 70 godina od poraza nacizma

Rusija slavi pobedu ceremonijom i vojnom paradom koja će sutra biti održana u Moskvi, što izaziva diplomatske tenzije zbog ruske uloge u ukrajinskom konfliktu, prenosi AP.

U međuvremenu, Poljska je održala ceremoniju koja je alternativa moskovskoj.

Evropski lideri upozoravaju, međutim, na nove, savremene pretnje koje postoje danas, kao što su rat u Ukrajini i islamski ekstremizam, navodi AFP.

U Parizu, bulevar Šanzelize je zatvoren za saobraćaj zbog zvanične povorke i vojne parade koja će biti održana.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je uoči ceremonije da pobeda 8. maja nije bila dominacija jedne nacije nad drugom, već je to bila pobeda ideala nad totalitarnom ideologijom.

Oland je upozorio na "terorizam koji nas može pogoditi, kao i rasizam i antisemitizam".

Američki državni sekretar Džon Keri i ambasador SAD u Francuskoj priključili su se šefu francuske diplomatije Loranu Fabijusu i položili vence na Grob neznanom vojniku, u znak priznanja ulozi SAD u oslobađanju Francuske od nemačke okupacije, navodi AP.

Keri je izrazio podršku svoje zemlje Evropi suočenoj sa novim pretnjama, pohvalivši njeno "vođstvo u borbi" protiv Islamske države.

Ceremonije su održane i u Poljskoj, gde su se predsedniku Bronislavu Komorovskom pridružili generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, kao i predsednici Ukrajine i nekoliko centralnoevropskih zemalja na lokaciji gde su Nemci ispalili prve hice protiv Poljske početkom rata 1. septembra 1939.

Nemačka je obeležila kraj rata i zajedničkom sednicom parlamenta na kojoj je predsednik skupštine Norbert Lamert izjavio:"Danas se sećamo miliona žrtava nezabeležene kampanje uništenja drugih naroda, Slovena, kao i Jevreja u Evropi", preneo je AFP.

Velika Britanija će kasnije danas dvominutnim ćutanjem obeležiti momenat kada je premijer u vreme rata Vinston ÄŒerčil održao svoj istorijski govor najavljujući završetak konflikta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva