:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2016   12:05

0

139

Evropa nema alternativu ruskom gasu

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da su priče o gasovodima TAP, TANAP, Severni tok, kao i sve druge, za sada samo priče, jer tog gasa nema.

"U ovom trenutku i u sledećim godinama, ne postoji alternativa ruskom gasu Evropi, a tako i nama", uveren je Vuletić.

On je, međutim, upozorio da aktuelna kriza u Ukrajini nije toliko opasna, koliko bi trebalo da brinemo o snabdevanju gasom nakon 2019. godine.

Ta će godina, naime, biti izazovna kada je reč o snabdevanju Evrope gasom preko Ukrajine.

"Trenutno Ukrajina transportuje za Evropu oko 80 milijardi kubnih metara gasa, a kada to bude prestala da radi nećemo ga imati ni mi, ni Bugari ili Hrvati. Zapravo, biće u problemu sve zemlje, koje se nalaze na transportnom sistemu preko Ukrajine", upozorio je Vuletić.

On je ukazao da plan za Južni tok postoji, i da je reč o projektu koji je započet 2006. godine, za koji je 2013. završena sva projektna dokumentacije, a čija bi gradnja mogla odmah da počne.

Vuletić sa žaljenjem konstatuje da je EU, koristeći Treći energetski paket, osujetila izgradnju ovog gasovoda, jer su Ruse, koji bi finansirali gasovod, pokušali da nateraju da omoguće svima da ubacuju svoj gas.

"Rusi na to nisu pristali jer je EU dozvolila istovremeno Britiš Petrolu da gasovod TAP gradi bez uslovljavljanja Trećim energetskim paketom", objasnio je on.

Snabdevanje gasom preko Severnog toka, prema njegovim rečima, poskupela bi cenu gasa za našu zemlju.

On je ukazao da bi cena gasa bila ista, ali bi troškovi transporta preko Nemačke, Češke, Austrije i Mađarske povećali krajnu cenu, čime bi gas bio u Srbiji skuplji nego danas da se koristi ovaj gasovod.

"Jedino preko Južnog toka možemo doći do jeftinijeg gasa i nadam se da će se Evropa opametiti i prestati da sluša šta Vašington kaže i da će zbog sopstvenih potreba zamoliti Moskvu da se Južni tok gradi", poručio je Vuletić.

Kada je reč o gasovodu preko Turske, on smatra da je to "slaba priča", jer je predviđeno da se gasovod dovede do granice Grčke, ali se potom mora graditi dalje preko Grčke, Makedonije, Srbije koje za to nemaju dovoljna sredstava.

"Taj gasovod nema šanse da bude izgrađen", smatra Vuletić.

Što se tiče gasovoda preko Hrvatske on ocenjuje da je to samo politička priča, prema kojoj bi Amerikanci gas dobijen od škriljaca, koji bi se proizvodio u unutrašnnjosti SAD, potom bio transportovan do obala Atlantika, gde bi bio preveden u tečno stanje, i zatim brodovima prevezen do Krka, gde bi bio terminal, a odatle i početak gasovoda.

"To je samo politička priča, jer je ekonomski, inženjerski i energetski nemoguć poduhvat", kaže Vuletić.

On je, dalje, istakao da podzemna skladišta, poput našeg Banatskog dvora, služe za pokrivanje vršne potrošnje, ali ne i baznog snabdevanja jedne države.

Proširenje kapaciteta bi bilo dobro jer bi onda bili u stanju da skladištimo gas za neku drugu zemlju i da tako ostvarimo profit, ukazao je.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ranije danas najavio je proširenje skladišta Banatski Dvor u narednih godinu dana, zarad unapređenja stabilnosti u snabdevanju Srbije gasom.

Proširenje će, kako je Bajatović rekao da TV N1 finansirati Banatski dvor, jer to skladište dobro posluje.

Predviđena je, kako je rekao, izgradnja još jednog skladišta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva