:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

114

Evropa dobila pauzu da predahne i ništa više

"Evropa je dobila pauzu za predah, ništa više i sigurno ne rešenje. Sada je grčka vlada na potezu. Aleksis Cipras mora objasniti Evropskoj uniji kako će Grčka ispuniti opravdana očekivanja finansijskih poverilaca", rekao je Štajnmajer koji je, kada je reč o Ukrajini, izrazio nadu da bi moglo doći do popuštanja napetosti.

"Postoje prvi signali za to da bi moglo doći bar do popuštanja napetosti. Obe strane su konačno razmenile zarobljenike i očito su spremne i da počnu sa povlačenjem teškog naoružanja, ne svuda, ali na najvažnijim mestima na frontu - što je sve deo Sporazuma iz Minska. Sada se radi o tome da separatisti obustave svoje vojne aktivnosti. To je zadatak Moskve da izvrši dalji pritisak na separatiste. To sam govorio svom ruskom kolegi, takođe, u telefonskim razgovorima poslednjih dana", rekao je Štajmnajer.

Na pitanje šta govori protiv toga da se nestabilni prekid vatre osigurna kroz jednu međunarodnu mirovnu misiju, Štajnmajer je odgovorio: Ništa.

"Ništa, ali jedna UN-misija udara na velike prepreke - prema iskustvima, moraju da prođu meseci, pre nego što jedna misija plavih šlemova postane spremna za angažman. Za to je potreban mandat UN. Da li bi se tu moglo računati sa glasovima Rusije i Kine je, u najmanju ruku, otvoreno pitanje. U svakom slučaju, sa ili bez manada UN, mi nemamo vremena za gubljenje i moramo brzo biti na licu mesta, da bi nadgledali prekid vatre. Mi se u ovom momentu zalažemo za ono što imamo - naime, posmatrače misije OEBS-a, koju moramo proširiti i učiniti spremnijom za anagažman", rekao je Štajnmajer.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva