:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2015   12:05

0

241

Evrogrupa danas o novom grčkom predlogu reformi

Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond dali su pozitivan odgovor za zahtev grčke vlade da započne pregovore o novom paketu kreditne pomoći Atini.

Prema neimenovanom izvoru agencije Rojters, institucije poznatije kao "trojka" dobile su plan grčke vlade, koji je jutros podržao i grčki parlament, sa zahtevom da otvore pregovore o finansijskoj pomoći, a njihovim preporukama rukovodiće se ministri finansija EU na današnjem sastanku u Briselu.

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je dobio snažan mandat da završi pregovore sa međunarodnim kreditorima, pošto je parlament podržao više nego bolan novi paket reformskih mera.

U saopštenju, objavaljenom nakon glasanja u parlamentu, kojim je vlada dobila podršku, uz pomoć proevropske opozicije, Cipras je naveo da je dobio jak mandat da postigne ekonomski održiv i socijalno pravedan sproazum, prenosi Rojters.

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je u petak u grčkom parlamentu podršku za vladin plan mera koji bi zemlji trebalo da omogući dogovor sa partnerima u Evrozoni i produžetak međunarodne kreditne pomoći.

On je naveo da je vladin predlog, kao kombinacija povećanja poreza i smanjenja potrošnje, u mnogim tačkama bolji od paketa koji su građani odbili 5. jula na referendumu, dodajući da je Grčka dobila ozbiljne koncesije za restrukturisanje duga, prenela je agencija Rojters.

"Prvi put govorimo o održivom predlogu za restrukurisanju duga", rekao je Cipras pre glasanja o predlogu, ističući da mu referendum nije dao mandat za prekid veza sa Evropom, kao i da on "ne prodaje" grčki narod zagovaranjem ovog predloga.

Grčki predlog stigao je u Brisel skoro dva sata pre isteka roka, ranije određenog u četvrtak u ponoć.

Predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum juče nije želeo da precizira detalje najnovijeg grčkog predloga, ali je rekao da je dokument koji je Atina dostavila prekjuče u poslednji čas, "jedan kompletan tekst".

Najnoviji plan reformi od juče je na proceni "trojke" kreditora, predstavnika Evropske komisije (84, EK), Evropske centralne banke (84, ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (84, MMF), koji se o njemu nisu oglašavali.

Britanski javni servic Bi-Bi-Si je preneo da se grčki premijer Aleksis Cipras novim planom reformi saglasio sa povećanjem poreza i reformom penzionog sistema, u skladu sa zahtevima EK, ECB i MMF.

Pored toga, grčka vlada namerava da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra u naredne dve godine.

Kako je javio Rojters, u zamenu za ustupke, Grčka očekuje od kreditora reviziju ciljnih parametara o obimu prvobitnog budžetskog suficita za predstojeće četiri godine i dobijanje novog programa finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu do kraja juna 2018. godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva