:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 10, 2015   12:05

0

162

Euleksu predat spisak nestalih Srba


Spisak je na osnovu izjava svedoka sastavilo Udruženja porodica stradalih tokom i neposredno nakon ratnih dešavanja na Kosovu, prenose frankfurtske "Vesti." Oni se nadaju da bi taj dokument mogao da posluži Euleksu kao polazište za upoređivanje sa nedavno objavljenim imenima pripadnika OVK i da bi mogao biti dobar trag za rasvetljavanje zločina. Na tom spisku, se, kako navode "Vesti", nalaze mnoga javnosti manje poznata imena, ali i Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, Jakup Krasnići i Naser Keljmendi.

Nedavno je komisija kosovske za priznavanje i verifikaciju statusa nacionalnih heroja, invaliditeta, veterana OVK i ratnih zarobljenika objavila preliminarne spiskove veterana za čitavo Kosovo. "Naravno da ne mislimo da su svi oni činili ratne zločine nad pripadnicima manjinskih zajednica, ali ovaj spisak bi mogao da posluži kao polazište za upoređivanje imena pripadnika OVK sa imenima 318 izvršilaca zločina koje su naveli očevici i svedoci tih zločina. To bi bio dobar trag za eventualno rasvetljavanje nekih od zločina i razotkrivanje sudbine nestalih Srba i nealbanaca“, navode u Udruženju. Oni ističu da i kada je procesuiran "zanemarljivo mali broj slučajeva zločina nad Srbima i nealbancima", gotovo uvek se dešavalo da su, bez obzira na očevice i svedoke, osumnjičeni tvrdili da u to vreme nisu bili na Kosovu, odnosno da nisu bili pripadnici OVK.

"Učinak naših upornih nastojanja da se sazna sudbina nestalih, a zločinci pravedno kazne, na žalost nije ni blizu rezultata na koje bismo bili ponosni. Statistika je neumoljiva. Na listi nestalih i dalje se nalaze imena više od 520 prisilno otetih Srba. Za ono malo procesuiranih zločina počinjenih nad Srbima kazne su bile simbolične ili presude oslobađajuće. Verujemo da ako sada ima dobre volje, možda su dokazi i izvršioci zločina i oni koji su zločine naredili ili počinili nadohvat ruke“, ističu u Udruženju.

Udruženje navodi da je ovaj spisak dostavljalo svim šefovoma Unmika, Kfora, Euleksa, Haškom tribunalu, tadašnjoj glavnoj tužiteljki Karli del Ponte, Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, međunarodnim, regionalnim i domaćim institucijama koje se bave pitanjima nestalih i kršenjem ljudskih prava, ali da do sada nije bilo rezultata.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva