:

:

TV Most

clock

Avgust 24, 2015   12:05

0

134

Euleks nije doneo pravdu

Euleks za deset meseci završava svoju misiju na Kosovu i odlazi iz južne srpske pokrajine, ali je već sada izvesno da za njim niko neće žaliti. Ako se oko nečega slažu kosmetski Srbi i Albanci, to je da je učinak ove misije za sedam godina više nego mršav.

I jedni i drugi, svako iz svojih razloga, smatraju da Euleks nije ispunio svoj zadatak, odnosno da nije doneo pravdu na osetljivom terenu kakav je Kosovo.

Šef Euleksa Gabrijel Meuči ipak nije nezadovoljan učinkom i to je slikovito objasnio: „Misija Euleksa nije poverena supermenima koji su došli da hapse svakog na Kosovu.”

Iljir Deda, poslanik „Samoopredeljenja”, pokreta koji se najviše bunio protiv Euleksa, kaže da su rezultati ove misije ravni nuli. I Rada Trajković je nezadovoljna učinkom misije EU, ali ipak smatra da bi Srbi bez prisustva Euleksa bili više ugroženi.

Kada je pre sedam godina pokrenuta inicijativa (pre svega od strane onih država koje nisu priznale Kosovo – Španije, Rumunije, Slovačke, Grčke i Kipra) da se nađe pravni okvir pomoću koga bi Brisel preuzeo od UN ingerencije nad Kosovom, zvanični Beograd je podržao tu ideju. Naime, tadašnja vlast, predvođena Demokratskom strankom, i pored brojnih kritika i upozorenja o mogućim štetnim posledicama ideje da se UN maksimalno razvlaste na Kosovu, ipak je dozvolila dolazak misije Euleksa. Priština se, međutim, usprotivila.

Izvor: Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva